Hlavní obsah

Polské obchody ceny udržely, vyšší daň vzaly na sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny potravin v polských obchodech přes zvýšenou daň zůstanou ještě nějaký čas i pro koupěchtivé Čechy stejné jako dosud. Tamní obchodní řetězce zákazníkům slibují, že o pět procent vyšší daň, kterou je potřeba odvést státu, teď berou takzvaně na sebe a do ceníků ji nepromítnou.

Foto: Profimedia.cz

Regál s potravinami v prodejně Lidl v polském Gdaňsku.

Článek

„Stop DPH,“ zní reklamní slogan Lidlu, který reaguje na rozhodnutí polské vlády ukončit režim nulové daně u základních potravin, jenž kvůli vysoké inflaci platil od února předloňského roku.

Vláda premiéra Donalda Tuska k 1. dubnu zvýšila daň na pět procent, jelikož se míru inflace podařilo zkrotit a vrátit na úroveň dvou procent.

Právě Lidl byl první, kdo přišel s tím, že i přes rozhodnutí vlády ceny u více než 1600 druhů potravin – od pečiva přes mléčné výrobky, ovoce, zeleninu až po maso – udrží na původní úrovni. A to v každém obchodě na území celého Polska. Podle serveru byznys.interia.pl má akce trvat po celý duben.

Polsko podražilo, nákupním rájem Čechů ale zůstává

Ekonomika

Konkurenční boj mezi řetězci

Stejné rozhodnutí vzápětí učinil také řetězec Biedronka, který vede s Lidlem již několik týdnů cenovou válku. Biedronka oznámila, že nulovou daň zachová u více než čtyř tisíc produktů, a navíc uvedla, u kterých konkrétních produktů nabízí nižší ceny než konkurence.

Také Kaufland se připojil k těmto prodejcům a oznámil, že cena zůstane stejná až u deseti tisíc potravinových výrobků.

Těch pět procent není moc, takže si myslím, že žádné drama se nekoná.
Jednačtyřicetiletá Beata z polského města Ratiboř

Jednačtyřicetiletá Beata z polského města Ratiboř Právu potvrdila, že žádný dramatický nárůst cen při ranním nákupu základních potravin neregistrovala. Oznámení některých obchodů o tom, že nárůst DPH zatím nebude mít na cenu vliv, ale bere spíše s rezervou. „Určitě bych nemluvila o tom, že jde z jejich strany o nějakou sociální ohleduplnost. Ono se i docela těžko zjišťuje, jestli v porovnání s posledními březnovými dny něco zdražilo nebo zlevnilo. Nikdo nenosí ceník v hlavě,“ míní.

„Těch pět procent není moc, takže si myslím, že žádné drama se nekoná,“ shrnula.

Podle jejího názoru zájem Čechů o levnější nákupy v Polsku nepolevil, i když poslední dobou se na něm mírně negativně projevuje nevýhodný kurz koruny vůči polskému zlotému. „Zájem Čechů o nákupy v Polsku odolal v minulých letech už mnohem větším cenovým skokům,“ dodala.

Vyplatí se nákup brambor i cigaret

Výrazně levnější než v Česku je v Polsku stále máslo, brambory nebo cigarety, a to až o čtyřicet korun na krabičce. Češi u sousedů také hojně nakupovali na Velikonoce, když využili slevových akcí obchodníků před svátky. K nakupování ve slevě je ale často nutné zařídit si věrnostní kartu prodejce. K tomu je potřeba autorizace přes telefon. Na internetu jsou k nalezení návody v češtině, jak na to.

Jak dlouho polští obchodníci nulovou daň na potraviny udrží, zatím není známo. Podle některých médií tomu tak bude do konce května, podle jiných se teprve uvidí.

Jak uvedl polský statistický úřad, stát jen za minulý rok přišel na nulové DPH na základní potraviny o zhruba 11 miliard zlotých, tedy o téměř 65 miliard korun.

Cenová válka v Polsku. Lidl a Biedronka si jdou po krku

Ekonomika

Reklama

Související články

Češi už místním cenám do Polska neujedou

Doby, kdy Češi na velkém nákupu v Polsku ušetřili tisíce a ještě odjížděli s plnou nádrží levného benzínu, zřejmě skončily. Roli přitom sehrál kurz zlotého...

Výběr článků

Načítám