Hlavní obsah

Letenky zdražily i násobně, problémy na letištích nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I na podzim a v zimě směřuje mnoho Čechů letadlem za teplem do exotiky nebo nasát předvánoční atmosféru do evropských či světových metropolí. Letos se musejí vypořádat se znatelným zdražením letenek a také s neustávajícími potížemi s provozem na letištích.

Foto: Letiště Praha

Letiště Václava Havla Praha

Článek

„V září jsme začali plánovat cestu na Vánoce do Velké Británie. Zpáteční letenky se tehdy daly sehnat za necelé dva tisíce korun. Když jsme ale o měsíc později konečně měli přesný termín příletu a odletu, byly už nejlevnější letenky s nízkonákladovou společností k sehnání za více než čtyři tisíce,“ popsal Právu pan Marek, který má v Anglii příbuzné.

„Spolu s odbaveným kufrem za přibližně 1600 Kč jsem tak za dvě letenky zaplatil 10 tisíc korun. Ještě v roce 2019 se přitom daly běžně sehnat letenky kolem tisícovky, a to i na období kolem Vánoc,“ dodal.

Zdražení se u různých destinací velmi liší. Podle ředitele portálu Letuška.cz Josefa Trejbala se v průměru ceny letenek po Evropě zvedly meziročně o 15 procent, mimo Evropu pak jde o zvýšení o čtvrtinu.

„U letů do Asie musely aerolinky promítnout to, že oblétávají Rusko a Ukrajinu. Nejlevněji lze letenku pořídit s předstihem,“ řekl Právu Trejbal.

Podle cestovatelského serveru Lonely Planet šéfové aerolinek očekávají, že problémy na letištích především v důsledku nedostatku personálu budou pokračovat i v zimě, a návrat k normálu čekají nejdříve v létě příštího roku.

Stávka na Heathrow

Potíže má stále třeba amsterdamský Schiphol a například stovky zaměstnanců londýnského letiště Heathrow budou od 18. listopadu tři dny stávkovat za vyšší mzdy. Vybrali si k tomu období, kdy bude v Kataru začínat mistrovství světa ve fotbale.

Podle mluvčí pražského letiště Kláry Divíškové ale tuzemský hlavní vzdušný přístav žádné větší komplikace nečeká.

„Z pohledu poptávky předpokládáme, že prosinec bude klasicky silnější oproti například listopadu. Stejně tak bude provoz silnější v porovnání se dvěma předchozími roky, předpokládáme návrat zahraničních turistů v období vánočních svátků a oslav konce roku,“ sdělila Právu.

„Předpokládáme, že za celý letošní rok odbavíme přes deset milionů cestujících,“ podotkla.

„Registrujeme zejména ke konci roku asi 30procentní navýšení zájmu o letenky oproti loňskému prosinci. Nicméně zimní letový řád je oproti tomu letnímu omezený, nelétá tolik cestujících. Navíc velké množství již teď prodaných letenek není v rámci Evropy, ale do exotických zemí, jako je Thajsko či Mauricius,“ řekl Trejbal.

Nepředpokládá však, že by se měla opakovat situace z letošního léta, kdy velká letiště v Evropě byla přehlcená a aerolinky hojně rušily lety.

Ruští hackeři zaútočili na americká letiště

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám