Hlavní obsah

Letecký provoz nad Českem se meziročně zdvojnásobil

– Praha

Letecký provoz v tuzemském vzdušném prostoru se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 97 procent na 268 977 letů. Je to ale stále o 38 procent méně proti prvním šesti měsícům předcovidového roku 2019. Oznámilo to dnes Řízení letového provozu (ŘLP).

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V souladu s prognózami lze za první pololetí roku 2022 sledovat stabilní oživení letového provozu v českém vzdušném prostoru a výrazně vyšší aktivity leteckých dopravců než v roce 2021," uvedl vedoucí oddělení komunikace ŘLP Richard Klíma.

Aktuální vývoj v červenci podle Klímy pozitivní trend potvrzuje a právě červenec by se měl stát vrcholem letní letové sezony, zatímco v srpnu a září lze již očekávat ustálený vývoj provozu.

Současná úroveň provozu se v českém vzdušném prostoru pohybuje na 69 procentech roku 2019, průměrný denní počet pohybů letadel pak dosahuje hodnoty 1906 letů.

Zastavte prodej letenek na léto, vyzývá letiště Heathrow

Evropa

Pražské letiště Václava Havla se v posledních týdnech vyrovnává s velkým náporem cestujících. Počet pasažérů ve vytížených dnech překročil i 50.000, což je srovnatelné číslo s dobou před covidovou krizí. V prvních pěti měsících roku letiště odbavilo přes 3,12 milionu cestujících. Meziročně je to skoro šestkrát více.

Podle současných předpokladů by letecký provoz měl dál růst, což potvrzují statistiky z letišť ve většině evropských zemí. Řada letišť i kvůli tomu nyní řeší problémy s nedostatkem personálu u kontrol a odbavení, během pandemických omezení propouštěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám