Hlavní obsah

Letecké závody Kunovice koupila firma Aircraft Industries

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUNOVICE

Letecké závody Kunovice koupí česká firma Aircraft Industries (AI). Jen pro tento účel ji založila společnost Pamco Int., která obchoduje s výrobky kunovické továrny. Firma jako jediná postoupila do druhého kola tendru a na žádost věřitelů zvýšila kupní cenu. Její výši ale společnost nezveřejnila, udělá tak až po podpisu smlouvy.

Článek

Že Letecké závody koupí právě AI, rozhodli v pondělí věřitelé firmy. Firma AI chce při využití celého areálu Leteckých závodů spolupracovat s firmami Evektor a Job Air. AI se stane vlastníkem prodávaného majetku až v případě, že v určeném termínu zaplatí nabízenou kupní cenu.

AI uvedla, že chce získat dominantní postavení na trhu výroby, oprav, modernizací a kompletních logistických služeb pro letouny řady L 410 a L 420, kluzáky, případně pro další programy českého leteckého průmyslu. Vítěz podle konkurzního správce Kunovic Miroslava Sládka rovněž deklaroval připravenost ke spolupráci ohledně mezinárodního veřejného letiště se Zlínským krajem a místní samosprávou.

Společnost Letecké závody, kde pracuje asi 470 zaměstnanců, je výrobcem malých dopravních turbovrtulových letounů, kluzáků a subdodavatelem pro leteckou i neleteckou strojírenskou výrobu. Součástí prodeje je i servisní středisko pro údržbu a opravy letounů a mezinárodní letiště v Kunovicích.

Letecké závody Kunovice, dříve LET, koupil v roce 2001 otrokovický Moravan-Aeroplanes za zhruba 200 miliónů korun. Po celosvětové recesi leteckého průmyslu se ale firma dostala do ekonomických potíží, které vyvrcholily prohlášením konkurzu. V červnu loňského roku stejný osud postihl také Moravan-Aeroplanes.

Související témata:

Související články

Letecké závody jsou opět v konkurzu

Krajský obchodní soud v Brně v úterý vyhlásil konkurz na Letecké závody Kunovice. Jeho prohlášení navrhla na podzim Česká správa sociálního zabezpečení kvůli...

Výběr článků

Načítám