Hlavní obsah

Lesy ČR chybovaly při tendru na auta, musí rozhodnout znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lesy České republiky (LČR) podle antimonopolního úřadu chybovaly ve veřejné zakázce na dodávku až 200 terénních vozů střední třídy (SUV) za 130 miliónů korun bez DPH. Neprávem prý loni vyřadily nabídku jednoho z uchazečů. Jeho nabídku proto musí vzít zpět do tendru, vybrat vítěze znovu a zaplatit náklady řízení 30 000 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se zabýval zakázkami podniku již několikrát. Nyní posuzuje i spornou zakázku LČR na nákup luxusních vozů Audi.

Lesy ČR vypsaly zakázku na SUV loni na podzim. Kontrakt na čtyři roky nakonec získalo Autocentrum Pardubice, které v této kategorii prodává vozy VW a Audi. Naopak nabídku pražské společnosti Domanský Lesy ČR vyřadily. Důvodem podle Lesů ČR bylo to, že Domanský nabídl automobily, jejichž základní rozměry byly o 25 milimetrů kratší a o pět milimetrů užší, než jako minimum Lesy ČR stanovily.

S tím Domanský nesouhlasil. Vozy Hyundai Tucson totiž nabízel s předním ochranným rámem a bočním obležením, takže celková délka a šířka auta zadání podle firmy vyhovovala. Domanský se proto obrátil na ÚOHS, který mu v dubnu vyhověl, jeho vyloučení zrušil a nařídil vybrat vítěze znovu včetně zaplacení 30 000 korun jako nákladů na řízení. Proti tomu se Lesy ČR odvolaly. Rozhodnutí svých úředníků ale v červenci potvrdil i nový šéf úřadu Petr Rafaj.

Antimonopolní úřad se od jara zabývá i nákupem sedmi limuzín Audi za milióny korun. Šest z nich Lesy ČR nenakoupily v otevřeném výběrovém řízení, ale zvolily nákup takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění (JŘBU), v němž lze oslovit jediného dodavatele. Tato forma zadání zakázky se obvykle používá ve výjimečných případech za krajních a mimořádných okolností. Sedmou limuzínu podnik pořídil jako zakázku malého rozsahu, tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám