Hlavní obsah

Léčebné konopí dodává jediná česká firma, jeho spotřeba roste

Novinky, Tomáš Volf

Lékárny letos do dubna pacientům vydaly necelé čtyři kila léčebného konopí. Spotřeba poslední roky stoupá, konopí předepisují zatím desítky lékařů několika stovkám pacientů. Vyplývá to ze statistik Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL). Většinu dodávek zajišťuje jediná česká firma, zbytek se dováží.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj spotřeby konopí pro léčebné použití

Článek

Od roku 2015 pacienti v lékárnách odebrali 13 395 gramů léčebného konopí, loni to bylo 4 800 gramů pro zhruba pět set pacientů. Pokud bude trend ze začátku roku pokračovat, padne letos nový rekord.

„V rámci zakázky z roku 2017, kdy z výběrového řízení vzešel dodavatel firma Elkoplast Slušovice, bylo dosud státem vykoupeno 12,6 kg konopí pro léčebné použití,” řekla Novinkám mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Barbora Peterová. Firma vyhrála zakázku na čtyři roky nebo dodávku maximálně 40 kilo. Pokud by toto množství dodala dříve, bude s předstihem vyhlášeno nové výběrové řízení, aby byla zajištěná plynulost dodávek.

Léčebné konopí v současné době nabízí zhruba 60 lékáren, uvedených na webu SÚKL. Distribuci do lékáren zajišťuje společnost Alliance Healthcare.

180 korun za gram 

Ústav pro kontrolu léčiv se stará o tuzemské konopí, agendu dovozu konopí má na starost ministerstvo zdravotnictví. Podle dat resortu se konopím průměrně léčí zhruba 70 pacientů měsíčně s průměrnou spotřebou 6,3 gramu na měsíc. Lékaři konopí předepisují pacientům s chronickými bolestmi a ke zmírnění symptomů doprovázející závažná onemocnění, například onkologická.

Cena za gram léčebného konopí vypěstovaného v ČR pro pacienta je dnes 180 korun, průměrné měsíční náklady na jednoho pacienta tak vyjdou na 1 134 korun.

Léčebné konopí si pacienti zatím hradí sami. Ministerstvo navrhuje, aby se z veřejného zdravotního pojištění platila úhrada 90 procent ceny, horní limit by byl 30 gramů na měsíc. Měsíční náklady pro pacienty by tak klesly na stokoruny. Opatření má mimo jiné za cíl, aby si lidé doma nelegálně nepěstovali konopí neznámé kvality.

Období (měsíc-rok)Počet vydaných receptůPočet vydaných gramůUnikátní počet pacientů s výdejemUnikátní počet předepisujících lékařů
Leden 2019190699,6616223
Únor 20192181048,0818928
Březen 20192541073,7323739
Duben 20193271133,7820136
Zdroj: SAKL

Tuzemská firma dodává většinu léčebného konopí s obsahem THC 19 procent.

„Cena je dána smluvně 139 korun za gram bez DPH,” řekl Novinkám Luděk Novák z Elkoplast Slušovice.  Podle něj doposud není produkce ekonomicky ani soběstačná, firma i tak plánuje v dodávkách pokračovat.

„Potíže ze strany státu nevnímáme co se týká vlastní realizace veřejné zakázky. Bohužel však vidíme nesoulad v otázce kontroly a zajištění produkce v ČR a kontroly zajištění dovozu,” dodal Novák. Naráží přitom na to, že dovoz není pod kontrolou SAKL, což je konopná agentura zřízená podle mezinárodních dohod na dohled nad konopným byznysem.

Z porovnání čísel o dodávkách a spotřebě vychází, že z dovozu jde zatím jen menší část. Podle informací Novinek nyní konopí dovážejí do Česka tři společnosti.

„Konopí dovezené do ČR distributory léčiv není vlastněno státem, ale je jejich soukromým vlastnictvím a jeho cena není soutěžená, vychází zejména z ceny stanovené zahraničním pěstitelem,” doplnila Peterová.

Vzhledem k tomu, že zahraniční pěstitelé nepodléhají v ČR režimu výběrových řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek, nemá stát na stanovení takovéto ceny prakticky žádný vliv. Konopí musí splňovat stejné požadavky na kvalitu a dovozce musí získat distribuční povolení, povolení k zacházení s návykovými látkami a povolení k dovozu návykové látky.

„Zajištění faktické dostupnosti dovozového konopí pro léčebné použití na trhu a jeho cena není na rozdíl od konopí vypěstovaného v ČR pro pacienty legislativně garantováno. Záleží výhradně na rozhodnutí distributorů, zda se léčebné konopí rozhodnou na český trh dovézt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám