Hlavní obsah

Kvůli porušené statice čeká dům Baťa v centru Mariánek zřejmě demolice

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Dům Baťa stojící na Hlavní třídě v lázeňském centru Mariánských Lázní na Chebsku byl v závěru minulého týdne kvůli porušené statice uzavřen a čeká ho s největší pravděpodobností demolice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Statika objektu je porušena. S velkou pravděpodobností bude nutné budovu zbourat,“ uvedl zástupce mariánskolázeňského starosty Petr Horký (ČSSD). Podle něj si nechala společnost Baťa objekt přezkoumat statikem již minulý týden kvůli prasklinám na zdech.

„Je to velice nepříjemná záležitost, která nás jako vedení města pochopitelně zajímá. Objekt je kvůli nařízení statika uzavřený a obšancovaný dokola bezpečnostní páskou. Jdou po městě fámy, že budova popraskala po nedávných zemětřeseních, ale to nikdo nepotvrdil,“ pokračoval Horký.

„Společnost Baťa nás požádala o náhradní nebytové prostory, ale ty v centru města nemáme,“ dodal.

„O záležitosti jsme se dozvěděli v pátek minulý týden, kdy k nám přišla žádost o odstranění stavby,“ uvedl vedoucí stavebního odboru na radnici v Mariánských Lázních Petr Huml.

Definitivní slovo památkářů

„Chtěli jsme provést místní šetření, ale statik nás kvůli špatnému technickému stavu do objektu vůbec nepustil,“ konstatoval Huml. Majitel domu ale stačil vystěhovat zařízení a zboží z objektu.

Dům Baťa v Mariánských Lázních je klasickou železobetonovou stavbou z druhé poloviny 30. let minulého století. V republice stojí téměř v každém větším městě. Ta v Mariánských Lázních zřejmě dosloužila.

„Nosná železobetonová konstrukce neplní již svoji funkci, protože železo se chemicky rozložilo a vytéká z betonu,“ prozradil Huml.

K demolici památkově chráněného objektu Baťa se musí ještě vyjádřit odborníci z Národního památkového ústavu v Lokti. „Budova je ale v takovém stavu, že není co řešit,“ komentoval Huml.

Reklama

Výběr článků

Načítám