Hlavní obsah

Kutnohorskému Philipu Morrisovi loni klesl zisk na 3,5 miliardy

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kutnohorskému výrobci tabákových produktů Philip Morris v loňském roce klesl konsolidovaný čistý zisk o 12,3 procenta na 3,5 miliardy korun. Firma za tím vidí uzavírání hranic a další restriktivní opatření proti šíření covidu-19. Společnost to uvedla v úterní tiskové zprávě. Hrubá dividenda by se měla snížit z loňských 1560 na letošních 1260 korun.

Foto: Profimedia.cz

Kutnohorskému výrobci tabákových produktů Philip Morris v loňském roce kleslo konsolidovaný čistý zisk o 12,3 procenta na 3,5 miliardy korun.

Článek

Návrh na výplatu dividend ve zmíněné výši má ještě v dubnu schválit valná hromada akcionářů. Akcie Philipa Morrise se obchodují na pražské burze, kde v úterý 23 minut po otevření obchodování odepisovaly 0,38 procenta na 15 640 korun za kus.

„V minulém i letošním roce, během pandemie onemocnění covid-19, je naší hlavní prioritou zajištění zdraví a bezpečnosti všech našich zaměstnanců, jejich rodin, zákazníků a obchodních partnerů. Jsem ráda, že jsme nebyli nuceni přerušit výrobu a podařilo se nám nejen udržet, ale dokonce navýšit pracovní místa v naší továrně v Kutné Hoře,“ uvedla šéfka českého a slovenského Philipa Morrise Andrea Gontkovičová.

Ta přitom za snížením zisku vidí hlavně vládní opatření a uzavření státních hranic.

Kutnohorskému Philipu Morrisovi v pololetí klesl zisk

Ekonomika

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 4,6 procenta na 17,9 miliardy korun. Při vyloučení vlivu měnového kurzu šlo o zvýšení o 3,8 procenta.

Počet uživatelů bezkouřového produktu IQOS na zahřívání tabáku v Česku a na Slovensku vzrostl o 177 tisíc na 629 tisíc, z toho 417 tisíc uživatelů připadá na Česko.

Společnost se v poslední době zaměřuje mimo jiné na inovace spojené s vytlačováním klasických cigaret z veřejného prostoru. Vyrábí mimo jiné cigaretové značky Marlboro, L nebo Chesterfield.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám