Hlavní obsah

Krizi eurozóny prohlubují politici, tvrdí Evropská centrální banka

Brusel/Frankfurt

Evropská centrální banka ve své pravidelné pondělní zprávě o finanční stabilitě, kterou vydává každý rok, uvedla, že za současnou krizi eurozóny mohou politici a že jde o krizi srovnatelnou s pádem banky Lehman Brothers.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Neschopnost politiků se dlouho rozhodnout vytvořila podle zprávy ECB „cyklus rizik“ a systematickou krizi rozsahu, který nebyl vidět od pádu Lehman Brothers. Ve 200stránkovém spisu se též uvádí, že „rizika stále vzrůstala od druhé poloviny roku 2011“.

Pozitivní reakce trhů na summit eurozóny měly jen „krátkodobý“ charakter a naopak „trnitá cesta k ratifikaci může přispět k další nejistotě na trzích“.

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi současně při pondělním vystoupení před europarlamentem, kde obhajoval, proč by banka neměla vykupovat státní dluhopisy předlužených zemí, aby snížila výnosy, zmínil, že role banky není zas tak určující. Podle něj se v Lisabonské smlouvě „zapomnělo na monetární unii“.

Vlastní gól ECB

Web Business Insider komentoval zprávu, že je „cynickým zhodnocením rizik eurozóny“.

Nezávislá skupina Open Europe napadla Draghiho, který nyní odmítá nakupovat dluhopisy předlužených států a říká, že to když tak mohou udělat národní banky, jimž dala půjčku.  [celá zpráva]

Připomíná, že ECB už silně intervenovala jak nákupem státních dluhopisů zadlužených zemí, tak půjčkami oslabeným bankám. Podle skupiny ECB vydala na pomoc eurozóně 750 miliard eur, přičemž na začátku léta to bylo 444. Skupina tak zpochybňuje nezávislost a odpovědnost ECB, která by si mohla dát vlastní gól.

Reklama

Výběr článků

Načítám