Hlavní obsah

Krize udeřila na nejchudší slovenské regiony

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dopady hospodářské krize jsou v nejchudších regionech Slovenska výrazně horší než například v Bratislavě. Všeobecně platí, že čím dál na východ od hlavního města, tím je situace horší.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Nejvíc lidí přišlo o práci v nejchudších krajích na východě země. Pokud tady lidé nějakou práci mají, bývá hůře placena. Jak potvrdil statistický úřad, Bratislavy se zatím pokles ekonomické výkonnosti příliš nedotkl. Nezaměstnanost v metropoli zůstává nejnižší a platy stále nejvyšší. V Bratislavském kraji vydělávají lidé v průměru 960 eur, když slovenský průměr nedosahuje ani 710 eur.

V Banskobystrickém kraji je bez práce téměř 17 procent aktivní populace. „Pracuji v bezpečnostní službě za minimální mzdu. Musím si přivydělat na čerpací stanici, abych mohl žít jako člověk,“ řekl deníku SME Lukáš z města Nová Baňa.

Na východním a středním Slovensku zhoršuje situaci také návrat Slováků ze zahraničí. Lidé se vrací především z Irska a Velké Británie. Volných pracovních míst nepřibývá, takže navrátilci končí většinou na úřadech práce.

Propad je rekordní

Za první čtvrtletí 2009 propadl hrubý domácí produkt na Slovensku o rekordních 5,6 procenta. Počet nezaměstnaných dosáhl 281 tisíc. Slovenskou ekonomiku ochromil především pokles zájmu o slovenské výrobky v zahraničí. „Bez oživení na trzích Evropské unie se nerozběhne,“ říká ekonom Juraj Karpiš.

Lidé snižují vlastní spotřebu, to snižuje příjmy firem a podniky musí snižovat platy nebo propouštět. Rodiny se snaží méně utrácet za potraviny, zábavu a dovolené. Krizi pocítili majitelé restaurací a hotelů, kteří hlásí až o 30 procent méně hostů, než loni.

Podnikatelé v turistickém ruchu doufají, že po propadu v zimní sezóně bude letní sezóna úspěšná. Hoteliéři věří, že Slováci budou méně cestovat do zahraničí a stráví dovolenou doma. Měli by tak nahradit Čechy, Poláky a Maďary, pro které se stalo Slovensko drahé po zavedení eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám