Hlavní obsah

Křetínského firma plánuje postavit v Německu čtyři plynové elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý těžař uhlí a výrobce elektřiny LEAG chce postavit v Německu čtyři plynové elektrárny, dohromady by měly mít kapacitu nejméně tři gigawatty (GW). Plán je součástí aktuální energetické strategie německé vlády, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters generální ředitel firmy, která je stejně jako Energetický a průmyslový holding (EPH) dceřinou společností EP Corporate Group českého podnikatele Daniela Křetínského.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Určitě se na tom budeme podílet,“ řekl šéf podniku Thorsten Kramer s odkazem na plány Berlína vypsat výběrové řízení na kapacitu v aukčním systému, který bude teprve upřesněn. Plánování lokalit, jež by měly dohromady kapacitu nejméně tři gigawatty, pokračuje už několik let, dodal.

Německá vláda začátkem tohoto měsíce schválila strategii, jejíž součástí jsou dotace v přepočtu za 17 miliard dolarů (398 miliard Kč). Jsou určeny provozovatelům plynových elektráren, kteří mohou přejít na vodík. Berlín vodík považuje za klíčový budoucí zdroj energie při přechodu od znečišťujících fosilních paliv.

Společnost LEAG je v Německu druhým největším výrobcem elektřiny. Kramer doufá, že do Velikonoc dostane zelenou pro kompenzace v objemu 1,75 miliardy eur (44 miliard Kč), které Berlín hodlá firmě vyplatit za odstavení hnědouhelných elektráren do roku 2038.

Pomoc pro LEAG ještě bude muset schválit Brusel. Už loni dostal vládní podporu větší konkurent firmy LEAG, a sice společnost RWE.

EPH nyní jedná se společností Thyssenkrupp o možném převzetí poloviny ocelářské jednotky této německé firmy. Dohoda závisí na přechodu společnosti LEAG na obnovitelné zdroje energie.

V rámci nynějšího transformačního plánu hodlá společnost LEAG do roku 2030 vybudovat sedm gigawattů kapacity obnovitelných zdrojů energie. Současná kapacita je méně než 100 megawattů.

Nejhodnotnějšími českými firmami jsou ČEZ, EPH a Agrofert

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám