Hlavní obsah

Koruna se jen tak nezmátoří, bude nadále oslabovat

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká koruna pokračuje ve svém oslabování vůči oběma světovým měnám. Podle ekonomických analytiků lze očekávat, že se v následujících týdnech či měsících posune ještě k nižším pozicím, než kde je doposud. Podle serveru Patria Online se kurz koruny v pondělí dopoledne pohyboval na 27,45 Kč/EUR a 20,80 Kč/USD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

"Sentiment vůči regionálním měnám je nepříznivý. Koruna dohání páteční oslabování polského zlotého a maďarského forintu,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Právě v pátek zlotý ztratil vůči euru 2,5 procenta.

Kromě vlivů okolních měn na korunu zatím nepůsobí zprávy z tuzemské ekonomiky. Česká měna je v posledních dnech velice volatilní a podle Frayera zatím nic nenasvědčuje tomu, že by zvrátila svůj oslabující trend.

:. Vývoj kurzu koruny za poslední tři měsíce vůči dolaru

FOTO: Patria Online

Na kurzu koruny se neblaze odráží také výrazně posilující dolar. "Je zde tlak na další oslabování koruny. Počítáme s kurzem 28 Kč/EUR už v dalším čtvrtletí. Vůči dolaru bude koruna oslabovat ještě dva až tři měsíce, poté by se trend měl obrátit,“ vysvětlil Frayer.

Dolar posiluje

Dolar je zatím v tažení. Například v pátek posílil z ranních 1,358 USD/EUR až na 1,328 USD/EUR. Navíc americkou měnu zatím povzbuzují i stále se zhoršující zprávy z evropské ekonomiky.

"Průmyslové objednávky eurozóny v lednu meziročně poklesly o 34,1 %. Nová data tak skončila ještě hůře, než očekával trh, který počítal s propadem o 28,7 %. Krom toho dolaru pomohlo i to, že z Japonska a Ruska zaznělo, že na vrcholném summitu zemí skupiny G20 v Londýně nebude dolar zpochybněn jako globální měna číslo jedna,“ komentoval analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Podle něj by se dolar mohl dostat během měsíce až na hranici 1,30 USD/EUR.

:. Vývoj kurzu koruny za poslední tři měsíce vůči euru

FOTO: Patria Online

Související články

Výběr článků

Načítám