Hlavní obsah

Koruna prolomila 23,3 Kč za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna dál sílí, ve čtvrtek prolomila hranici 23,3 Kč za euro. Česká měna je tak vůči té evropské nejsilnější od 22. července 2008, uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Článek

Kolem čtvrteční 15. hodiny činil kurz koruny vůči euru 23,268 CZK/EUR, ukazovala data serveru Patria. „V celé historii eura, od 1. ledna. 1999, se koruna pod hranicí 23,30 obchodovala pouze v šesti dnech, vesměs v červenci 2008,“ konstatoval na Twitteru Kovanda.

Koruna ve čtvrtek výrazněji posilovala také vůči dalším měnám: americkému dolaru (21,064 CZK/USD) či britské libře (26,386 CZK/GBP).

Podle Kovandy hrají koruně do karet náznaky, že utahování měnové politiky, tedy zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank v EU a USA, bude mírnější, či se dokonce blíží svému konci, „a to i pod vlivem březnových pádů a otřesů bank euroamerického prostoru“.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je zde navíc prostor k dalšímu posilování koruny. „Hladina 23 CZK/EUR a vlastně i historické maximum koruny z července 2008 – 22,863 CZK/EUR – už jsou poměrně blízko. Duben navíc bývá měsícem, kdy se rizikovým aktivům většinou daří,“ řekl.

Zároveň ale také upozornil na to, že koruna je nyní extrémně citlivá na pozitivní sentiment na finančních trzích. To se jasně ukázalo už v březnu, kdy na trzích krátkodobě panovala nervozita kvůli pádu amerických bank a Credit Suisse. Česká měna tehdy rychle oslabila k hranici 24 CZK/EUR.

„Stačí návrat rizikové averze na trhy a máme zde opakování března. A v neposlední řadě si stačí připomenout rok 2008, kdy koruna po prudkém posilování v první polovině roku v druhé půlce neméně rychle oslabila. K obratu trendu často dochází v době, kdy se většina začne smiřovat s tím, že už prostě nebude jinak. Dochází ke kapitulaci. A v případě bodu obratu na koruně můžeme být blíže, než si myslíme,“ podotkl Novák.

Volný pád Credit Suisse s sebou bere i korunu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám