Hlavní obsah

Koruna je vůči euru na dvouletém minimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna prudce ztrácela. K večeru propadla až na 33,35 Kč/EUR a je tak nejslabší od listopadu 2001. Pokles způsobily spekulativní prodeje české měny. Investoři přecházejí na nové trhy, kde jsou vyšší úrokové míry. Vůči dolaru koruna také silně oslabila o 50 haléřů na 26,90 Kč/USD.

Foto: Pavel Čempěl

Z bohumínské "myší díry" vznikne do roka úrovňový železniční přejezd.

Článek

Koruna dopoledne oslabila na 33,28 CZK/EUR. "Odpoledne se již zdálo, že má koruna to nejhorší za sebou. Po čtvrté hodině äle prorazila psychologickou hranici 33,30 korun za euro, čímž se posunula na své nové 26 měsíční minimum. Kurz nad 33 korun za euro je podle nás z pohledu zahraničního obchodu neopodstatněný. Pro příští dny bude důležité, zda spekulanti vyženou korunu až nad 33,50 CZK/EUR, což je pro obchodníky psychologická hranice," sdělil Novinkám ekonom Volksbank Vladimír Pikora.

Pokud by byla i tato úroveň proražena, mohla by se koruna posunout až k 33,65 CZK/EUR. To je ale podle Pikory velmi nepravděpodobné. Daleko pravděpodobnější je podle něj několikadenní stagnace kolem čtvrtečních a středečních hodnot.

V průběhu příštího týdne Pikora předpokládá, že by se mohla vrátit důvěra v korunu a měna by se měla vrátit k silnějším úrovním, které jsou makroekonomicky opodstatněnější.

Koruna nikterak nereagovala na zasedání ČNB, kde se centrální bankéři rozhodli ponechat své úrokové sazby beze změny. Výsledek hlasování byl v souladu s očekáváním trhu a tak byl v kurzu odražen již předem. Nereagovala ani na statistiku nezaměstnanosti, kterou ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám