Hlavní obsah

Koruna je nejsilnější od listopadu 2013. Překonala hranici 26,50 za euro

Novinky, bož
Aktualizováno

Koruna v pondělí odpoledne posílila na 26,47 koruny za euro. Jde o nejsilnější úroveň od listopadu 2013, kdy ČNB zahájila intervence – ty skončily na začátku letošního dubna. Ve směnárnách v Praze a Brně se podle jejich internetových stránek euro nyní prodává okolo 26,70 Kč.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Koruna se dostala na nejsilnější úroveň od konce kurzového závazku – a je tak vlastně nejsilnější od listopadu 2013. Česká měna si připisuje zisky už sedmý obchodní den v kuse,” sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Za tím zřejmě stojí investoři, kteří věří, že Česká národní banka bude už v příštích měsících zvyšovat úrokové sazby. Domácí ekonomice se totiž daří, inflace sice v dubnu zvolnila, ale pravděpodobně jen dočasně, a tak ČNB může po letech zahájit utahování měnové politiky právě prostřednictvím vyšších sazeb,” dodal Dřímal s tím, že podle odhadů Komerční banky by měla koruna dále posilovat.

Ve druhé polovině letošního roku by se podle Dřímala měla dostat až na 26 korun za euro, či dokonce lehce pod tuto úroveň.

„Posílení koruny vůči euru však lze přičíst spíše vývoji v regionu než konkrétním událostem v tuzemské ekonomice, jelikož obdobný vývoj vůči euru dnes zaznamenaly i další měny regionu,” podotkl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Podle něj navíc mírně silnější kurz koruny může motivovat zahraniční investory k vybírání zisků, což by vedlo k opětovnému oslabení měny.

K hranici 26,50 Kč se přiblížila už ve středu

Od ukončení intervencí 6. dubna se koruna k hranici 26,50 koruny za euro přiblížila už ve středu 10. dubna. Páteční obchodování nicméně zakončila na 26,57 koruny za euro.

ČNB ukončila intervence ve čtvrtek 6. dubna. Od listopadu 2013 nakoupila eura za víc než dva bilióny korun, které pro tento účel emitovala. [celá zpráva]

V rámci kurzového závazku ČNB nedovolila měně posílit pod 27 korun za euro. Banka k tomuto kroku přistoupila z obav z deflace a kvůli snaze pomoci českému exportu.

Hlavním důvodem skončení intervencí bylo splnění dvouprocentního inflačního cíle. V březnu meziroční inflace vyšplhala dokonce na 2,6 procenta, v dubnu zpomalila na rovná dvě procenta.

Reklama

Související články

ČNB zlepšila odhad vývoje ekonomiky

Česká národní banka (ČNB) očekává v tomto roce meziroční růst reálného hrubého domácího produktu (HDP) ve výši 2,9 procenta. V následujícím roce by růst české...

Výběr článků

Načítám