Hlavní obsah

Koruna bude dál posilovat, shodují se analytici

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Navzdory předpovědím prakticky všech analytiků na trhu koruna rychle zpevňuje už řadu měsíců. V úterý česká měna opět vylepšila svůj rekord k dolaru, když posílila už na 14,55 Kč/USD. Vůči euru se obchodovala na 23,35 Kč/EUR. Nyní ekonomové soudí, že tento trend se zejména kvůli vnějším faktorům nezmění ani v nejbližších týdnech.

Foto: ti, Právo

Vývoj kurzu koruny vůči dolaru a euru od počátku roku 2008

Článek

"Obavy z pokračující krize v USA se nezmenšují, spíše naopak, americká měna ztrácí, ceny komodit rostou a středoevropské měny z toho profitují,“ prohlásil Jan Vejmělek z Komerční banky. Vnější faktory, které posilování koruny nahrávají, se podle něj v krátkém horizontu zřejmě nezmění.

Dolar se v úterý dostal nad hranici 1,60 USD/EUR a pokračuje tak v pádu. "Investoři zjevně opouštějí dolar a hledají bezpečné lokace pro svá aktiva. Těmi se stávají komoditní trhy, například ropa, a jiné měny. Mezi nejoblíbenější patří zejména česká koruna, polský zlotý a maďarský forint. V následujících dnech není vyloučené, že se koruna pokusí atakovat psychologickou hranici 23 korun za euro,“ řekl Právu analytik společnosti Citco-Finanční trhy Tomáš Volf.

Dobrá alternativa pro investory

Také podle Tomáše Vlka z Patria Finance je koruna v posledních týdnech předmětem značného zájmu investorů v souvislosti se zvýšenou averzí k riziku. "Spolu s výprodeji na akciových trzích přichází poptávka po komoditách - výrazně rostou například i zlato a stříbro - a také středoevropských měnách jako jsou koruna a zlotý. Napomáhá tomu nízká vnímaná rizikovost daných zemí,“ podotkl.

Údaje z domácí ekonomiky nyní nejsou podle ekonomů pro kurz příliš významné. Již delší dobu upozorňují na to, že posilování koruny na rekordní maxima je taženo hlavně spekulacemi investorů a nemá racionální opodstatnění. "Domníváme se, že zájem o korunu živí především nedůvěra v oživení akciových trhů. Tento faktor pozitivně ovlivňuje také ostatní měny v regionu a jeho důležitost by měla dál trvat,“ dodal Vlk.

Korunu neovlivnily ani úterní odhady vývoje platební bilance. Síla negativního vlivu sezónního odlivu dividend není podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožka taková, aby zastavila rychle posilující korunu. K nápravě vývoje kurzu české koruny se bude muset změnit pohled investorů na střední Evropu i samotnou korunu.

Turisté šetří, exportéři prodělávají

Za poslední rok zpevnila česká měna k euru téměř o pětinu a vůči dolaru o více než čtvrtinu. Lidé chystající se na zahraniční dovolenou či ti, kteří nakupují zboží v cizině přes internet, proti loňsku ušetří, naopak některým tuzemským exportérům začala silná koruna zdražovat prodeje už natolik, že musejí utlumovat výrobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna prolomila hranici 23,50 Kč/EUR

Lidé, kteří plánují dovolenou a chystají se měnit eura, mohou mít stále větší důvody k radosti. Koruna dál posiluje, v pondělí ráno otevřela na nové rekordní...

Výběr článků

Načítám