Hlavní obsah

Korejská LG Card stála na pokraji bankrotu

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jihokorejská společnost LG card, která poskytuje finančním služby a zaměřuje se na platební karty, od pátku nevyplácela peníze. V pátek těsně unikla platební neschopnosti, když pojišťovna Kyobo Life Insurance stáhla požadavek na výplatu dluhopisů ze 38 milard wonů (950 miliónů korun).

Článek

LG Card o víkendu přestala poskytovat služby na některých svých pobočkách a vystavila tak problémům celý finanční sektor v zemi. "Služba byla zastavena na několika pobočkách kvůli nedostatku hotovosti," řekl agentuře Reuters mluvčí LG Card Park Hee-chul.

LG přerušila služby už v pátek, kdy to zdůvodnila problémy ve své počítačové síti. Řada Korejců tudíž ani nemohla včas platit účty, protože na kreditní kartu LG jim žádná banka nevydala peníze. LG Card má přibližně 14 milionů uživatelů, vzhledem k vysokým dluhům však stojí na pokraji bankrotu.

LG Card je součástí konglomerátu, tzv čebolu LG Group, druhého největšího v Jižní Koreji. LG Group je v České republice známá především jako výrobce spotřební elektroniky a domácích spotřebičů, věnuje se však i chemii a finančnictví.

Ode dneška by opět neměl být problém vybírat hotovost kartami LG a platit s nimi účty. Věřitelé totiž firmě podali pomocnou ruku a zabránili tak tomu, aby se v ohrožení ocitl celý finanční sektor. Platební karty LG v Koreji používá asi třetina populace, která už je teď v prodlení s placením nejrůznějších účtů. Nové úvěry společnosti LG Card se v neděli rozhodl poskytnout finanční ústav Woori Bank a další finanční instituce, které firmě LG poskytly kolem dvou biliónů wonů (asi 1,7 miliardy USD). Ihned ale pohrozili, že mohou odepsat některé podíly, případně i prodat část dalších aktiv. Vážné prolémy LG Card ovšem vyvolaly otázky o situaci celého čebolu LG Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám