Hlavní obsah

Konkurencí pro benzín se do budoucna stanou plyn a líh

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Během následujících 20 let se rapidně změní složení paliva u čerpacích stanic. Spotřeba benzínu klesne o 25 procent, zatímco o stovky procent naopak stoupne produkce biolíhu, a stejně tak i spotřeba zemního plynu CNG. Vyplývá to z analýzy České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Foto: Fiat, Novinky

Tlačítko v interiéru naznačuje, že vůz je vybaven dvojitou nádrží.

Článek

Benzín bude vytlačovat zejména produkce lihovarů a dovoz plynu, částečně i jeho tuzemská produkce z bioplynových stanic. V porovnání s benzínem by měl růst zájem o naftu, a to kvůli nákladní dopravě.

„Klasická paliva budou sice stále ještě převládat, ale nárůst těch alternativních bude obrovský,“ připomíná Miloš Podrazil, generální sekretář ČAPPO.

Podle analýzy by měla spotřeba CNG plynu u automobilů z loňských osmi miliónů kubíků stoupnout za 20 let až na 1,8 miliardy kubíků.

Přestože jsou zatím auta na benzínový pohon v porovnání na plynový zatím lacinější, ve prospěch rozšíření CNG hovoří snížení emisí a daňové zvýhodnění.

Další prostor se otevře i pro lihové palivo E 85. Analýza předpokládá vzrůst z loňských 76 tisíc tun až na 368 tisíc tun. V souvislosti s tím už roste počet čerpacích stanic, které biolíh nabízejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám