Hlavní obsah

Končí šéf České pošty Kratina, nezvládl rušení poboček

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Generální ředitel České pošty (ČP) Karel Kratina (57) ve středu oznámil, že 30. září odejde z funkce. Jak prohlásil, svou misi v čele tohoto státního podniku považuje za skončenou. K rezignaci ho však přiměla hlavně ostrá kritika, které byl v posledních týdnech vystaven za záměr zrušit ve 178 menších obcích poštovní pobočky.

Článek

Na dotaz Práva, jestli je už rozhodnuto, kdo Kratinu v čele ČP vystřídá, odpověděl náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček: „V tuto chvíli ještě ne. Je to pro nás nová informace.“

Kratina, jemuž je 51 let, šéfoval České poště čtyři roky. „S aktuálním hospodářským výsledkem téměř půldruhé miliardy korun dosahuje ČP nejlepších ekonomických výsledků za celou dobu své existence. Přes řadu nepopulárních kroků nutné vnitřní transformace je to stabilizovaný podnik. Za dané situace považuji svoji misi za ukončenou,“ uvedl ve svém prohlášení Kratina.

Nového šéfa čeká rušení poboček i privatizace

ČP má celkem 3387 poboček. Plán na zrušení těch neefektivních je součástí střednědobé strategie, kterou letos na jaře schválilo ministerstvo vnitra, jež je zakladatelem ČP. Podle této strategie se Česká pošta v červnu 2009 přemění na akciovou společnost a vyloučen není ani její prodej strategickému investorovi.

„Komunikace, kterou vedení ČP s obcemi o rušení pošt vedlo, nebyla nejšťastnější. Byl to vrchnostenský přístup. Teď je nutné jednáním se starosty důvěru v poštu i jejího zakladatele obnovit,“ zkritizoval Zajíček v minulém týdnu Kratinu na tiskové konferenci.

O tom, jestli budou ve 178 obcích kamenné pošty skutečně zrušeny, se definitivně rozhodne až po 15. lednu 2009. Už v říjnu v nich ale ČP spustí motorizované doručování, aby se ukázalo, jestli jím vůbec lze poštovní pobočku nahradit. Provozní náklady České pošty má na podzim snížit i propuštění 2500 z 37 000 jejích zaměstnanců, proti čemuž protestují odbory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám