Hlavní obsah

Končí další éra. Nošovická Hyundai definitivně zastavila výrobu manuálních převodovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nošovice

Auta s manuální převodovkou a třemi pedály jsou definitivně na ústupu. Závod Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) v Nošovicích, kde loni v srpnu začala výroba už druhé generace elektromobilu Kona Electric, ve čtvrtek oznámil, že ukončil produkci manuálních převodovek v hale Převodovkárna č. 1.

Foto: HMMC

Převodovkárna v Nošovicích

Článek

Hala bude podobně jako bývalá hala Převodovkárna č. 2 přebudována na provoz společnosti Mobis zaměřený na montáž bateriových systémů pro elektromobily.

Důvod je jediný - poptávka po vozech s manuální převodovkou podle zástupců automobilky dlouhodobě klesá. Jestliže ještě v roce 2018 mělo 59 procent aut vyrobených v Nošovicích manuální převodovku, loni to bylo pouhých 24 procent. Naopak podíl elektromobilů, které z principu manuální převodovku nemají, roste.

„Pro nošovický závod je tak přebudování další výrobní haly vstříc elektrické budoucnosti důležitou investicí zejména v dlouhodobém horizontu. Díky adaptaci na rozvoj elektromobility má i do budoucna hrát pro celou skupinu Hyundai významnou roli,“ uvedl Jan Rodek z odboru komunikace automobilky.

Hyundai letos v Evropě ukončí prodej spalovacích modelů sportovní divize N

AutoMoto

V roce 2023 bylo v HMMC vyrobeno přes 186 tisíc šestistupňových manuálních převodovek, z nichž přibližně 120 tisíc zamířilo do závodů Kia na Slovensku a Hyundai v Turecku. Meziročně šlo o patnáctiprocentní pokles. Směr Slovensko nabírá také část produkce „baterkárny“ nošovického Mobisu, a to prozatím pro hybridní a plug-in hybridní vozy Kia.

Výroba bateriových systémů vypukla v nošovické průmyslové zóně ke konci roku 2022. „Od loňska se tam kompletují baterie také pro novou elektrickou Konu. V hale Převodovkárna 1, která teď dosloužila, začnou stavební práce po vyklízení prostor nejpozději v létě. Přeměna v novou baterkárnu by měla být dokončena na jaře příštího roku,“ dodal Rodek.

Manuální převodovka už jen z Asie

Na 90 procent ze zhruba dvou stovek zaměstnanců Převodovkárny napříč všemi profesemi nalezne náhradní pozici na jiném pracovišti. „Společnost počítá s tím, že po dobu několika měsíců bude držet nadstav zaměstnanců, což usnadní jejich zaškolení na nových pracovištích. Nové pracovní příležitosti se objeví také právě v chystaném provozu Mobisu,“ dodal Rodek.

Ukončení provozu v hale Převodovkárna TM1 neznamená, že by zákazníci už nemohli dostat auto z Nošovic s manuální převodovkou. Nově budou převodovky dodávány z Asie. Celkově bylo v HMMC za více než 15 let vyprodukováno přibližně 5,26 milionu manuálních převodovek.

Nošovická automobilka Hyundai vyrobila loni 340 500 automobilů, víc než předloni

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám