Hlavní obsah

Komora chce podporu firem podle tržeb

Právo, sp, vpl

Hospodářská komora ČR (HK) ocenila, že vláda představila jasný plán uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Zároveň však navrhuje změnit systém podpory pro podnikatele podle německého vzoru, kdy se podpora vyplácí podle výpadku tržeb. V reakci na poslední rozvolňovací kroky vlády to uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Dlouhý je od roku 2014 prezidentem Hospodářské komory.

Článek

„Předpokládali jsme, že vláda už od pondělka umožní podnikatelům a jejich zaměstnancům alespoň částečně fungovat tak, jak stanovila v pravidlech protiepidemického systému ve třetím stupni. Kompromis vítáme, nicméně komunikace rozvolnění v posledních dnech, kdy se začaly hledat způsoby, jak v pondělí nerozvolnit, zpochybnily samotný protiepidemický systém,“ uvedl Dlouhý.

Kvůli PES řada firem a živnostníků skončí, varuje Hospodářská komora

Ekonomika

Vláda podle něj musí postupovat tak, aby omezila riziko další vlny epidemie a případného dalšího uzavření ekonomiky, což by přineslo další velké škody.

„Musí ale také vzít na vědomí, že tyto uzávěry a odklady pro řadu podnikatelů znamenají, že s jistotou už neotevřou vůbec. Protože vyčerpali své rezervy a nemají z čeho hradit fixní náklady, které jim za každý den, kdy neotevřou, vznikají,“ doplnil šéf HK.

Komora považuje za nezbytné, aby vláda stanovila, jak se vypořádat se situací, kdy mnohé provozovny budou otevřené stále jen „napůl“ a zdaleka nedosáhnou očekávaných výsledků. Na státní podporu přitom podle Dlouhého už dnes řada postižených firem nedosahuje.

Havlíček: Rozvolněním vracíme do Česka život

Koronavirus

„V zahraničí je podpora koncipována tak, aby přiměřeně pokrývala fixní náklady firem a umožnila jejich přežití,“ podotkl Dlouhý. Jako příklad uvedl německý model, kde podpory kompenzují podnikům ztráty podle dosahovaného obratu.

„Ať má každý nárok alespoň na 75 procent obratu a odečtou se od toho jakékoliv již poskytnuté kompenzace, jako třeba Antivirus, kompenzační bonus nebo nejrůznější dotační programy Covid,“ doplnil viceprezident HK a šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Havlíček: U nás hradíme náklady

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) na dotaz Práva takto zásadní změnu v poskytování podpor či kompenzací odmítl.

„U nás jsme od počátku zvolili postup, kdy stát postiženým podnikatelům a firmám pomáhá s úhradou části nákladů, ať už jde o mzdy, nájemné nebo další fixní náklady. Přejít na dorovnávání tržeb dnes, kdy jsme do ekonomiky v různých druzích podpor napumpovali přes 250 miliard korun, si neumím dobře představit,“ uvedl.

Na COVID ošetřovné pro OSVČ bude mít MPO skoro půl miliardy

Koronavirus

Nákladové kompenzace považuje Havlíček za spravedlivější i v tom smyslu, že kategorie tržeb obráží i podnikatelské riziko. „Je také otázka, jaké tržby vzít za základ,“ dodal

Český vicepremiér také připomněl, že i tak silná ekonomika, jakou je ta německá, už od proplácení 75 procent ztracených tržeb ustupuje, protože tamní politici i ekonomové zjistili, že by to státní pokladna dlouhodoběji neutáhla.

Ekonomika zpomalila propad, mezi čtvrtletími rostla

Ekonomika

Jak Právo v úterý informovalo, pro změnu kurzu i hlavního kritéria se vyslovili jak ministr hospodářství Peter Altmaier, tak i šéf kancléřského úřadu Helge Braun. Ten v deníku Handelsblatt výslovně uvedl, že „obrat nemůže z dlouhodobého hlediska zůstat stěžejním kritériem“. Od ledna se podle něj podpora více zaměří na fixní náklady. Spolkové ministerstvo hospodářství na pomoc firmám, sdružením a institucím jen za podzimní lockdown vyčlenilo 30 miliard eur (787 miliard Kč).

Jeden český kompenzační program, a to Agricovid, určený pro potravináře a zemědělce, s propadem tržeb jako s kritériem počítá. Nárok na kompenzace mají mít ty podniky, jimž od března do listopadu tržby poklesly o 25 procent a více. Program už byl notifikován v Bruselu a má být spuštěn na přelomu prosince a ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám