Hlavní obsah

Komerční bance v pololetí klesl zisk o 17 procent

Praha
Aktualizováno

Komerční bance v prvním pololetí klesl meziročně čistý zisk o 17 procent na 6,3 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých klientům Skupiny KB vzrostl meziročně o 4,1 procenta na 475 miliard korun. Oznámila to dnes banka.

Foto: archiv, Novinky

Článek

Šéf banky Henri Bonnet, který dnes končí ve funkci, označil výsledky za solidní. Bonneta od pátku nahradí Albert Le Dirac'h.

Celkové provozní výnosy meziročně klesly o 8,3 procenta na 15,5 miliardy korun.

Pokles byl ovlivněn několika jednorázovými položkami zaúčtovanými v loňském roce. Patřil mezi ně prodej podílu v Českomoravské záruční a rozvojové bance a výnosy z úpravy dluhopisového portfolia Penzijního fondu KB, která předcházela jeho transformaci.

Čisté úrokové výnosy klesly meziročně o 4,2 procenta na 10,6 miliardy Kč. Rostoucí objemy úvěrů a vkladů podle banky nevynahradily pokles výnosů kvůli velmi nízkým tržním úrokovým sazbám. Úrokové výnosy byly také ovlivněny prodejem rizikovějších aktiv - státních dluhopisů zemí jižní Evropy v letech 2012 a 2013.

Reklama

Související články

Komerční banka obmění od srpna vedení

Změny v nejvyšším vedení ohlásil jeden z největších tuzemských finančních ústavů, Komerční banka (KB). Současný předseda představenstva a generální ředitel...

Výběr článků

Načítám