Hlavní obsah

Komerční bance klesl zisk o 2,1 procenta

– Praha • Aktualizováno

Komerční banka ve středu oznámila, že jí klesl čtvrtletní konsolidovaný čistý zisk meziročně o 2,1 procenta na 3,1 miliardy korun. Aktiva skupiny KB vzrostla o 0,6 procenta na 870 miliard korun. Pokles zaznamenal i většinový vlastník KB francouzská banka Société Générale.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Objem úvěrů poskytnutých klientům vzrostl o 2,7 procenta na 484,9 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 8,4 procenta na 639,3 miliardy korun.

Celkové provozní výnosy meziročně klesly o 0,6 procenta na 7,57 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o dvě procenta na 1,66 miliardy Kč.

Čisté úrokové výnosy vzrostly o 0,4 procenta na 5,28 miliardy Kč. Celkové provozní náklady stouply o 0,3 procenta na 3,1 miliardy Kč.

Francouzské matce zavařila ukrajinská krize 

Francouzská banka Société Générale, která je většinovým vlastníkem KB, oznámila, že jí v letošním prvním čtvrtletí klesl meziroční zisk o 13 procent na 8,6 miliardy korun.

Société Générale snížila účetní hodnotu své ruské divize Rosbank o 525 miliónů eur. Tento krok byl podle banky důsledkem zvýšené nejistoty na ruském trhu a poklesu kurzu ruského rublu. Firma nicméně upozornila, že v příštím roce počítá v Rusku s "uspokojivými" výnosy.

Západní země kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele i podniky, což vystrašilo investory. Podle nedávné zprávy Mezinárodního měnového fondu již ruská ekonomika "prožívá recesi", píše agentura Reuters.

Société Générale je druhou největší bankou ve Francii. V české Komerční bance vlastní zhruba 60procentní podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám