Hlavní obsah

Kolik masa je v párcích? Potravináři chtějí více informací i o nebaleném jídle

Potravinářská komora chce, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli povinně označovat podíl hlavní složky výrobku, například obsah masa v prodávaném salámu či párcích. Komora chce zároveň prosadit povinné označování jména a země původu výrobce na pultech. V rozhovoru pro ČTK to uvedl prezident komory Miroslav Toman.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh má podle něj být součástí velké novely zákona o potravinách, kterou loni na podzim představilo ministerstvo zemědělství (MZe).

Při pultovém prodeji lahůdek či masných výrobků nemají v současnosti obchodníci povinnost uvádět složení prodávaných produktů, které u balených potravin bývá deklarováno na obalech. To je podle Tomana špatně.

"Jestliže někdo vyrábí salám z masa, aby tam bylo napsáno, že obsahuje 60 nebo 80 procent masa. Jestliže tam bude 60 nebo 80 procent sóji, tak aby tam bylo uvedeno, že hlavní složka je sója," upřesnil představu výrobců Toman. U potravin nabízených v pultovém prodeji podle návrhu potravinářů mělo být do budoucna povinně označováno, kdo produkt vyrobil a z jaké země výrobek pochází. Tato povinnost v současnosti v Česku na základě předpisů EU platí pouze u některých potravin, například u ovoce a zeleniny.

Dotaz prodejci

Volně se kromě uzenin, ovoce a zeleniny prodávají například sýry, saláty nebo pečivo.

Zákazníci už nyní ale mají možnost se o složení výrobků, které se nabízejí tzv. pultovým prodejem, dozvědět. Obsluha by měla složení znát a na požádání jej sdělit.

"Jsou uvedené na váhové etiketě. Obsluha tyto informace zákazníkům na požádání sdělí ještě před zakoupením zboží," uvedl mluvčí řetězce Tesco Jan W. Dvořák.

Podle něj bude obtížné stanovit u některých výrobků zemi původů. Například saláty se mohou vyrábět ze surovin pocházejících z více států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám