Hlavní obsah

Kolektivní systém REMA čelí žalobám kvůli financím provozovatelů solárů

Společnost REMA PV Systém, která funguje jako kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení, čelí žalobám několika provozovatelů solárních elektráren kvůli zálohám, které platí provozovatelé fotovoltaik na pozdější recyklaci solárních panelů. Podle firmy se všechny spory týkají financování plnění zákonné povinnosti prostřednictvím kolektivního systému REMA. Případ řeší také ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle informací ČTK se někteří provozovatelé solárních elektráren obávají toho, že z kolektivního systému bylo vyvedeno téměř 250 milionů korun. Z veřejně dostupných účetních rozvah firmy je patrné, že od roku 2018 jsou peníze přesouvány do kapitoly dlouhodobých pohledávek.

"MŽP bylo požádáno jiným subjektem o prověření postupu společnosti REMA PV Systém, a. s., při nakládání s peněžními prostředky získanými z prostředků provozovatelů solárních elektráren. Na základě podnětu si MŽP u provozovatele kolektivního systému REMA PV Systém, a. s., vyžádalo podklady, které byly poskytnuty ovšem pouze v částečném rozsahu. MŽP bude dále postupovat v souladu se zákonem o výrobcích s ukončenou životností," řekla Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva.

Firma kvůli licenci na sběr elektroodpadu uvedla nepravdivé údaje, tvrdí ministerstvo

Domácí

Podle Julie Melnykové ze společnosti REMA nyní firma eviduje pět soudních sporů, které zahájila skupina provozovatelů solárních elektráren. "Všechny spory se týkají stejné věci. Propojená skupina provozovatelů solárních elektráren nechtěla dále plnit své zákonné povinnosti prostřednictvím kolektivního systému REMA PV Systém, a. s.," sdělila.

Dále uvedla, že skupina nebyla ochotna akceptovat náklady svého podílu na administrativních a provozních nákladech.

V seznamu sběren elektroodpadu jsou místa, která ho veřejně neberou

Ekonomika

Podle zákona o výrobcích s ukončenou životností účinného od 1. ledna 2021 je využití peněz kolektivního systému možné pouze na účely spjaté s funkcí kolektivního systému. REMA tvrdí, že zajišťuje pro své klienty zákonem definované služby.

"Tyto služby jsou hrazeny v principu kolektivní odpovědnosti. S finančními prostředky je nakládáno dle zákona, finanční prostředky jsou používány výhradně k zajištění zákonem definovaných služeb a nejsou používány k investicím," dodala Melnyková.

STAN má problém, sponzorují jej firmy stíhaného podnikatele

Domácí

Kolektivní systém REMA byl založený v roce 2005. Hlavním smyslem činnosti REMA PV Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením systému zpětného odběru a recyklace solárních panelů. REMA PV Systém se v rámci své činnosti zaměřuje na řešení problematiky solárních panelů a jiných solárních komponentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám