Hlavní obsah

Koláček odchází z představenstva OKD

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Podnikatel Viktor Koláček se v pátek vzdal funkce předsedy představenstva Ostravsko-Karvinských dolů. Právo o tom informoval mluvčí koncernu Karbon Invest Petr Hrabovský. Dodal, že rozhodnutí Koláčka nebylo ovlivněno jeho trestním stíháním.

Foto: Renáta Polišenská

Mistr kuchař Robert Zatloukal servíroval kopřivovou polévku.

Článek

Podle Koláčka nešlo o nijak unáhlené rozhodnutí. "Na tento krok jsem se připravoval už nejméně půl roku, není to unáhlené rozhodnutí. Mám za sebou pět let v nejtěžší výkonné manažerské funkci celé svojí kariéry. Necítím se nějak zvlášť unavený, ale věřím na to, čemu se říká rotace kádrů. Po pěti letech se skoro každý manažer okouká a začne stagnovat," řekl Koláček, který zároveň navrhl představenstvu, aby za nového předsedu zvolilo dosavadního technického ředitele Josefa Goje.

Předseda odborů OKD Miroslav Syrový byl rezignací Koláčka velmi zaskočen. "Není sice žádné tajemství, že o tom uvažoval už delší dobu, naposledy loni v létě. V tuto chvíli ale je ale jeho odchod nečekaný a nemám radost z toho, že se o něm dozvěděli novináři dříve, než my," řekl Syrový.

Možné dopady na fungování společnosti příliš nechtěl komentovat. "Je ale jasné, že jeho odchodem bude oslabena pozice představenstva OKD. V komunikaci mezi jednotlivými doly a vlastníkem bude o jeden článek navíc," dodal odborový předák.

Karbon Invest bude podle Hrabovského v nejbližší době usilovat o privatizaci vybraných polských dolů. "Vstupujeme do hry o dalších přibližně 16-17 milionů tun kvalitního černého uhlí ročně. Pro takový úkol potřebujeme zkušeného člověka na plný úvazek. Nejde jenom o strategické úvahy a složitá jednání s mnoha subjekty na polské straně, ale také o hlubší studium každé lokality, která nás zajímá. Pan Koláček teď bude mít příležitost fárat do podzemí mnohem častěji. A těší se na to," řekl Hrabovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zatkla uhlobarona Koláčka

Policie v pátek zatkla majitele Ostravsko-karvinských dolů Viktora Koláčka. Spolu s ním byl zatčen i bývalý místopředseda představenstva OKD Jan Przybyla....

Výběr článků

Načítám