Hlavní obsah

Koalice slaví další úspěch, Sněmovnou prošel rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Sněmovna ve středu ve třetím a posledním čtení schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Počítá s deficitem 71 miliard korun. Koalice tak ve středu už podruhé vyhrála důležitou bitvu. Po poledni ustála hlasování o nedůvěře vládě. Rozpočet byl přijat v poměru 100:97.

Článek

Návrh rozpočtu podpořili všichni vládní poslanci s výjimkou poslankyně zelených Věry Jakubkové, která se hlasování nezúčastnila. Pro rozpočet byli též dva nezařazení poslanci, dříve sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Všichni poslanci opozice byli dle očekávání proti.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) byl spokojen nejen se schválením rozpočtu, ale i s celým dnešním děním ve sněmovně. "Mě na celém rozpočtu zajímá jenom závěrečné hlasování. Prosadili jsme dnes všechny zahraniční mise, získali jsme nový mandát pro důvěru vládě, schválili jsme rozpočet ve znění, v jakém jsme chtěli, zabránili jsme porcování medvěda z druhého čtení ve výši několika miliard. Já jsem s tímto dnem spokojen," řekl premiér.

Premiér i ministr financí jsou spokojeni

"Schválený rozpočet je dobrou zprávou pro Českou republiku, dobrou zprávou pro kraje a obce, je to dobrá zpráva pro investory, je to zpráva o stabilitě," soudí ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Na dotaz, zda je to dobrá zpráva i pro školství, reagoval slovy, že každá kapitola má pocit, že by potřebovala přidat. Poslanci navýšili rozpočet školství o necelou miliardu, školští odboráři žádali ale trojnásobek.

Zákon nyní ještě podepíše prezident republiky. Teoreticky jej sice může vetovat, ale podle zvyku to nedělá. Senát o zákonu o rozpočtu nejedná.

Poslanci začali vpodvečer hlasovat o navržených změnách, dotacích a přesunech peněz. Rozpočtový výbor doporučil schválit balík víc než 400 žádostí o dotace na nejrůznější akce v regionech.

"Nerad komentuji, ale v tomto případě to byla nějaká národní fronta," podotkl předsedající Vojtěch Filip (KSČM). Naproti tomu neschválili sociálnědemokratický návrh, který měl školství přidat téměř tři miliardy korun. Neprošel ani návrh Ivana Ohlídala (ČSSD), který mimo jiné navrhoval přidat vysokým školám 1,2 miliardy korun.

Reklama

Související články

ČSSD se nebude účastnit "porcování medvěda"

Poslanci ČSSD se nezúčastní během druhé a třetího čtení rozpočtu ve Sněmovně tzv. porcování medvěda, tedy dodatečného rozdělování peněz na drobné individuální...

Výběr článků

Načítám