Hlavní obsah

Klaus se zastal Topolánkovy reformy

Právo, luk, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) považován za politika blízkého Hradu, prezident Václav Klaus se ho v úterý v souvislosti s připravovanými reformami nezastal. Podle hlavy státu musí být i Tlustému jasné, že za daného rozložení politických sil nelze prosadit čistý program ODS. Klaus během návštěvy Královéhradeckého kraje k Tlustého kritice reforem poznamenal, že ji zná pouze z médií.

Článek

"Volby nevyhrála žádná z politických stran alespoň jednapadesáti procenty. Pokud by strana, v níž je Vlastimil Tlustý významným činitelem, jednapadesát procent získala a reforma, s níž šla do voleb, přijata nebyla, pak by to byl důvod k silným výrokům," řekl prezident. Vzhledem k tomu, že volby dopadly jinak a vládne "komplikovaná koalice", je podle Klause reformní návrh výsledkem kompromisu.

"Myšlenka, že bude přijat návrh jedné politické strany, není realistická. V daném rozložení politických stran je jasné, že to nemůže být Tlustého reforma, a jsem přesvědčen, že si to uvědomuje i on," dodal Klaus ve shodě s argumentací premiéra Mirka Topolánka.

Tlustý je nejostřejším kritikem reforem z řad ODS. V neděli v TV Prima dokonce pohrozil, že pokud se do balíku zákonů nepromítnou jeho připomínky, bude hlasovat proti. Podle Topolánka se Tlustý politicky mýlí a z ekonomického hlediska jsou jeho výhrady "tragické". Jak přiznal v časopisu Týden, uskutečnit krystalicky čistý program ODS ani není "ekonomicky možné".

Topolánek také připustil, že na reformách nejméně vydělá střední vrstva. "Ale ta už přece vydělala dříve na společném zdanění manželů, které pomohlo především jí. Střední třída tedy musí sčítat, ona už má vyděláno, má předplaceno," soudí premiér.

Nečas: nikdo nemá patent na rozum

K Tlustého výhradám se minulý týden přidali další koaliční poslanci. Po úterním jednání klubu ODS vicepremiér Petr Nečas a šéf frakce Petr Tluchoř slíbili, že vláda zákonodárcům nabídne alespoň omezenou možnost prosadit své představy. Vedení ODS zároveň kritikům návrhu slíbilo, že budou následovat další reformní kroky, které reformu více přiblíží předvolebním plánům ODS.

"Samozřejmě preferujeme minimalizaci zásahů do toho vládního návrhu, nicméně nikdo si nedělá monopol na rozum a na jediný správný názor. Pokud se objeví zajímavý a dobrý podnět, jsme připraveni určitě o něm jednat," řekl podle ČTK Nečas.

Kriticky se vyjadřuje i Alena Páralová. Kdyby na reformu doplatili například zdravotně postižení, měla by "velké dilema". Podle svých slov Právu osobně jedná s Nečasem, který jí přislíbil, že o některých změnách v této oblasti lze uvažovat. V klubu ODS byl včera hostem ministr financí Miroslav Kalousek, který si tam vyměňoval názory s Tlustým.

Reklama

Související články

Vláda představila daňové a sociální reformy

Ministři koaličního kabinetu Mirka Topolánka se v úterý odpoledne sešli v pražském hotelu Jalta k odhalení chystaných klíčových reforem financí. Plán počítá...

Kalousek: Reforma je koaliční kompromis

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) je hlavním strůjcem reformy. Říká, že výsledek je komromisem, výhrady mají všechny strany, současně ale chápou,...

Výběr článků

Načítám