Hlavní obsah

Každá pátá polská rodina si půjčuje od lichváře, tvrdí aktivista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční situace běžných polských rodin se v poslední době výrazně zhoršila. Stále víc zaměstnanců ve státním i soukromém sektoru vydělává minimální mzdu. Kdysi z ní žilo jedno či dvě procenta, ale teď je to už téměř třetina z nich. Proto také každá pátá polská rodina, aby mohla přežít ze dne na den, si půjčuje peníze od lichváře, tvrdí v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita lídr hnutí Spravedlnost ve společnosti, právník a sociálně politický aktivista Piotr Ikonowicz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polský zlotý

Článek

„Hlavně ve městech se z minimální mzdy dají těžko uhradit náklady na bydlení a živobytí rodin,“ uvedl Ikonowicz, který je v Polsku považován za advokáta chudých. Příjmy obyvatelstva, podle něj nyní pohlcuje inflace, kterou nejen zaměstnavatelé, ale ani stát reálně nezohledňují.

Ikonowicz neuvedl, z jakého zdroje má data o půjčkách, že se ale hodně Poláků potýká s bídou, potvrzují i statistici. V roce 2022 žilo v zemi 1,7 milionu obyvatel, kteří neměli denně dostatek jídla. A 40,7 procenta z celkového počtu 37,5 milionu obyvatel žilo v nedostatku, uvedl Hlavní statistický úřad (GSU). Na zveřejněná data reagoval například psycholog Roman Pomianowski. „Klobouk dolů před GSU, který jako státní instituce měl odvahu publikovat zprávu, v níž je pro současnou vládu množství zdrcujících údajů,“ citovala psychologa gazeta.pl.

Lepší zemřít než zhřešit, učí se polské děti v hodinách náboženství

Evropa

Popsal, že mnoho z oněch chudých přímo netrpí hlady, jsou to ale lidé, kteří žijí v jisté beznaději, jsou bez práce, bez ambic, mají pocit, že nemá cenu se snažit. Živí se například sběrem lesních plodů či chovají domácí zvířata.

Postačí občanský průkaz a konto

Lichváři této situace využívají, protože banky chudým lidem odmítají půjčit.

„Zadlužili se proto, že si nedokázali poradit v dramatické situaci, v jaké se ocitli, a padli do osidel lichváře. Zadluženým je třeba pomoci nejen umořením dluhu, ale i profesionálními radami. Lichvářská půjčka totiž nikdy nikomu nezlepšila finanční situaci, ale naopak ji dramaticky zhoršila,“ upozornili analytici serveru businessinsider.com.pl.

Zároveň varovali před lichváři, kteří přes internet nabízejí krátkodobé půjčky v podstatě bez jakýchkoli podmínek. Postačí občanský průkaz a bankovní konto. To, že úroková sazba, kterou je třeba vzápětí splácet, se týká jednoho dne, a nikoli roku, si obvykle dlužníci vůbec neuvědomili.

Zasáhl ministr spravedlnosti

V Polsku je známo několik přímo neuvěřitelných případů. Například starší žena si v nouzi od nebankovní společnosti půjčila 650 zlotých (3,4 tisíce korun) s jednoprocentním denním úrokem (čili 360 procent ročně), s dobou splatnosti 30 dní. Kromě toho ještě zaplatila manipulační poplatek 150 zlotých (800 Kč) neboli 23 procent z výše půjčky – také s procentním úrokem za den. Dosud splatila 50 tisíc zlotých (265 tisíc korun) a téměř 30 tisíc zlotých (159 tisíc korun) jí ještě zbývá splatit, informoval server bankier.pl

Na 30 dní si 500 zlotých (přes 2,6 tisíce Kč) v roce 2005 roku půjčil muž, který se ocitl v rodinných problémech. Pokud by dluh včas nesplatil, za každý den prodlení měl podle dohody lichváři zaplatit devítiprocentní úrok. Do roku 2021 od něj exekutor vymohl 43 tisíc zlotých (280 tisíc Kč), čili stonásobek půjčené částky, informoval server money.pl Kromě toho lichváři zůstal ještě dlužný 222 tisíc zlotých na úrocích (téměř 1,2 milionu Kč).

Po intervenci ministra spravedlnosti a generálního prokurátora Zbigniewa Ziobra se případem zabýval Nejvyšší soud, který rozhodl, že zbývající dluh ve výši 222 tisíc zlotých dlužník už nemusí zaplatit.

Varšavu začnou od pátku chránit patrioty

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám