Hlavní obsah

Káva bude zdražovat ještě několik let

Ceny kávy na burze jsou nejvyšší za deset let a podle analytiků mohou ještě dál stoupat. Vliv nejistoty a slabších dodávek bude mít dopad ještě i v roce 2023. Vedle následků špatného počasí, jako například mrazů a sucha v Brazílii, se nyní přidala nejistota v další důležité vývozní zemi Etiopii, jež stojí na pokraji občanské války.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve Vietnamu by zase mohla produkci poznamenat rostoucí čísla covidu-19. Kolumbie zavedla kvóty na vývoz, v důsledku pandemie přetrvávají problémy v mezinárodní dopravě.

Šálek oblíbeného nápoje prodraží špatné počasí, nepokoje i problémy v dopravě kvůli covidu

Cena zelené nepražené kávy na burze v New Yorku nyní šplhá k 2,50 dolaru za libru (zhruba půl kila). Oproti loňsku se ceny zvýšily téměř na dvojnásobek a jsou nejvyšší od roku 2011, kdy byly nad třemi do­lary.

Analytik Ole Hansen ze Saxo Bank upozornil, že tehdy trh vystrašila také neúroda v Brazílii. „S ohledem na to trh spekuluje, zda se můžeme znovu dostat na tehdejší úrovně,“ řekl serveru CNBC. Letos se podle něj sešla „dokonalá bouře“ faktorů, která šálek oblíbeného povzbuzujícího nápoje zdraží.

Dovozní ceny paliv a energií meziročně stouply o 124 procent

Ekonomika

Tuzemští analytici očekávají postupné zdražování kávy na pultech a v kavárnách o 10 až 20 procent, přičemž výrazněji by to mělo být znát u levnějších značek kávy.

Dražší doprava a také energie 

Cena suroviny tvoří na konečné ceně jen menší část vedle cen dopravy, pražení a marží obchodníků. Ceny ovlivňují i dlouhodobé kontrakty a zásoby ve skladech zprostředkovatelů.

Tuzemské pražírny zatím uvádějí, že se ceny snaží držet. Většinou obchodují s výběrovou kávou, kde je situace trochu odlišná od té komoditní pro velkoobchody.

„Cena na newyorské komoditní burze znamená dlouhou cestu od farmářů do šálku. Pro nás je tato cena ale velmi orientační. Díky ní máme představu o tom, co se na světovém trhu s kávou děje, nicméně naše obchodování je postavené jinak. Pro nás je důležitá kvalita kávy. Kvantita ve světě výběrové kávy nehraje ústřední roli,“ řekl Právu Daniel Kolský, spolumajitel pražírny a sítě kaváren mamacoffee.

Sedm, nebo deset procent? Inflace podle ČNB ještě poroste

Ekonomika

Že obchodníci s výraznějším zdražením vyčkávají, ukazují data Českého statistického úřadu. Podle nich káva podle posledních dat v říjnu meziročně zdražila v průměru o 4,5 procenta, v září to bylo víc, o 11 procent. Více než káva v říjnu podražil cukr – o 17 procent. Průměrná inflace je přitom v Česku nyní šestiprocentní.

„Vyšší ceny kávy lze očekávat i v následujících letech, neboť důvody, které vedly k aktuálnímu zdražování, se v zásadě nezmění,“ potvrdil Právu i agrární analytik Petr Havel.

„I nadále lze očekávat nižší prostupnost obchodních cest vzhledem k přetrvávajícím regulacím spojeným s prevencí rizik koronaviru, stejně tak ale i růst mezd placených dělníkům na kávových plantážích v rámci Fair Trade, ale i růst nákladů na dopravu, obalové materiály a další komponenty,“ popsal.

Život rodin zdraží měsíčně o tisíce

Ekonomika

Dynamiku růstu cen však podle Havla může zpomalit příznivé počasí v hlavních producentských zemích kávy v následujícím období. „I při příznivém počasí ale ceny kávy jako suroviny porostou a v podmínkách Evropy i ČR navíc porostou i jako důsledek vyšších cen energie při pražení kávy a obecně inflace,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám