Hlavní obsah

Kartou se v Česku platí stále jen pětina nákupů

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvyky Evropanů při nakupování a placení se velmi liší. Zatímco průměrný Švéd si život bez platební karty snad už ani nedokáže představit, třeba Ital ji bere do ruky spíše jen výjimečně a raději platí hotovostí. Ani Češi si na karty zatím zcela nezvykli. Podle údajů, které Právu poskytly tuzemské banky, se u nás bankovkami a mincemi stále platí téměř 80 procent veškerého kupovaného zboží a služeb.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Platby kartou se na celkovém objemu maloobchodních tržeb v loňském čtvrtém čtvrtletí podílely 21,8 procenta,“ odkázala na analýzy Komerční banky její mluvčí Monika Klucová.

Podobná čísla mají k dispozici i další peněžní ústavy. „Expertní odhad podílu objemu plateb kartou je 20 až 25 procent, přičemž toto číslo se rok od roku vždy o pár procent zvětšuje,“ sdělil Právu mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík. Bezhotovostní platby u obchodníků a na internetu kartami České spořitelny (ČS), která má v zemi přes pět miliónů klientů, podle sdělení banky tvoří rovněž přibližně 20 % z celkového počtu transakcí.

Řada obchodníků přijímá jen hotovost

Zájem o bezhotovostní platby u obchodníka nicméně v Česku podle bankéřů stále roste. Dokládá to podle nich i fakt, že stále více lidí postupně omezuje výběr peněz z bankomatů.

Češi vlastní už přes devět miliónů karet a postupně i přibývá obchodníků, kteří je přijímají. Ze statistik Sdružení pro bankovní karty vyplývá, že ke konci letošního března bylo možné platit v ČR na 62 168 místech, což je o čtyři a půl tisíce víc než před rokem.

Řada obchodníků ovšem stále neumožňuje platit kartami malé nákupy, obvykle v hodnotě pod sto korun, a to s ohledem na poplatky, které si za přijímání účtují banky a karetní asociace.

Podle studie, jejíž výsledky před několika dny zveřejnila společnost MasterCard, je například v Itálii hotovostí placeno 75 % všech transakcí, naopak Švédové ji používají pouze u 28 % nákupů.

Bankovky mají navrch i v Německu

Po Italech platí hotovostí místo kartou nejčastěji Němci (71 % všech transakcí) a Poláci (68 proc.). Proti tomu méně než polovinu všech nákupů hradí pomocí bankovek a mincí Švédové (28 %) a Nizozemci (44 proc.).

Poláci, kteří nejčastěji nakupují po malých částkách a raději platí v hotovosti, u sebe neradi nosí větší finanční částky (mají u sebe v průměru 16 až 26 eur) a patří mezi nejčastější uživatele bankomatů – průměrně z nich vyberou 5,3krát za měsíc. Na druhém konci evropského žebříčku jsou Němci, kteří potřebují mít v kapse minimálně 91 eur a každý měsíc navštíví bankomat průměrně třikrát.

Průzkum se zaměřil i na zjištění hlavních překážek pro používání karet. Ve všech sledovaných zemích byla jako problém vnímána rychlost placení, zejména při nákupech pod 10 eur.

Spotřebitelé v Evropě mají často podle závěrů studie pocit, že platba za malý nákup současnými debetními kartami trvá příliš dlouho a nechtějí zdržovat další kupující. Tento důvod uvedlo 41 % všech spotřebitelů, přičemž pomalost vadí nejméně Italům (25 %), zatímco nejvíce netrpěliví u pokladny jsou Švédové (53 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám