Hlavní obsah

Kam v krizi investují bohatí?

Novinky, Michala Moravcová analytička společnosti BOSSA.CZ (Zdroj:www.cnbc.com)

Poslední americké studie ukazují, že bohatí Američané vybírají svoje peníze z akciových fondů a upřednostňují jiné investiční příležitosti. Kam v období krize investuje 1% nejbohatších Američanů?

Foto: sxc.hu

nákupní košík

Článek

Podle posledního průzkumu nejbohatší Američané radikálně zredukovali svoje investice do akcií. Zatímco v roce 2007 tvořili 76 % jejich portfolia akcie, dnes je tento podíl výrazně nižší. Poslední studie ukazují, že jenom 46 % úspor bohatých Američanů je investovaných do akcií. Zbytek tvoří drahé kovy – zejména diamanty a nemovitosti.

Hlavním důvodem, proč investoři ztrácejí důvěru v akciové trhy, jsou přetrvávající obavy z politické situace v Řecku, obavy o možnost oživení ekonomického růstu a obrovské zadlužení, jak americké, tak evropských ekonomik.

Z těchto důvodů jsou investoři obezřetnější a v investování konzervativnější. Své úspory raději alokují do hmotných aktiv, jakými jsou peníze, drahé kovy, nemovitosti a umělecké sbírky. Tvrdí, že tato aktiva se sice nezhodnocují tak rychle jako akcie, ale na druhé straně jsou podle nich mnohem bezpečnější, protože nemohou tak rychle ztratit na hodnotě. Nemůžeme ale opomenout jednu hlavní nevýhodu tohoto způsobu investování. Jedná se o velmi dlouhodobé investování, protože tato aktiva jsou velmi nelikvidní. V případě, že je chceme prodat a nechceme na nich prodělat, musíme počítat, že doba prodeje se může pohybovat v horizontu 6 - 12 měsíců.

Určitě nikdo nebude těmto investorům oponovat, když říkají, že pohled na Picassa na zdi je příjemnější než pohled na propadající se hodnotu akcií na monitoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám