Hlavní obsah

Kalousek připravil návrh rozpočtu, opasky si utáhnou úplně všichni

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a jednotliví ministři najdou už nyní ve své poště první návrh státního rozpočtu na příští rok, který jim se schodkem 135 miliard korun poslal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vláda ho musí projednat a schválit do konce září, kdy jej musí odeslat do Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Rozpočet na příští rok se výrazně liší od rozpočtů, které dosud ministři financí vládě předkládali. Počítá s tím, že se ještě do konce roku musí změnit více než deset zákonů, včetně zákoníku práce. Škrty a změny v rozpočtu se na rozdíl od minulých let skutečně přímo dotknou všech občanů země.

Poprvé dojde k poklesu objemu mezd státních zaměstnanců, ale i ústavních činitelů a politiků.

Rok 2011 bude současně obdobím, kdy stoupnou životní náklady. Zdraží elektrická energie, nájmy, v důsledku neúrody a povodní i některé potraviny.

Pokles vládních investic v praxi omezí počet a výši státních zakázek, což se může projevit poklesem zisků českých a moravských firem, zejména stavebních.

Zaměstnanci připlatí na povodně

Rozpočet, jak potvrdil ministr financí, již zahrnuje čtyři miliardy mimořádných výdajů na krytí povodňových škod a současně počítá s tím, že o čtyři miliardy zvýší daň z příjmů mediálně proslavená povodňová stokoruna, tedy snížení slevy na dani o sto korun po dobu jednoho roku. Tu zaplatí všichni, kdo pracují.

Změna tarifů platů zaměstnanců napojených na státní rozpočet ovlivní platy 645 tisícům lidí. Dojde k reálnému poklesu objemu peněz na mzdy a platy.

Úspory, které musí provádět každý resort, současně připraví o místo několik tisíc zaměstnanců. Na pět miliónů lidí pocítí i snížení státní podpory stavebního spoření. Změní se i systém sociálních dávek. Ty pobírá v zemi několik miliónů lidí.

Sníží se příplatek na péči. Místo dvou tisíc to bude jen osm stovek. Stát bude hradit nemocenské dávky až od 22. dne nemoci. Zruší se sociální příplatky. Zpřísní se podmínky pro vyplácení podpor v nezaměstnanosti. Porodné se bude vyplácet jen na první dítě a jen pro rodiny s nižšími příjmy.

Resorty musí měnit koncepci

Nedostatek peněz nutí resorty změnit zcela koncepci své práce. Ministerstvo obrany začne poprvé formulovat dlouhodobý pohled na to, jak má vlastně vypadat vojenská doktrína země. Ministerstvo dopravy zastavuje část staveb na železnici a tlumí výstavbu některých silnic a dálnic.

České a moravské stavební firmy varují, že to může způsobit pád jejich firem a propouštění až 40 tisíc zaměstnanců.

Odbory chystají proti rozpočtu a zákoníku práce na 21. září zatím nejmohutnější protestní demonstraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám