Hlavní obsah

K zářijovému poklesu cen přispěl levnější benzín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meziroční růst cen v září zpomalil na 2,7 % ze 3,1 % v srpnu v důsledku poklesu cen pohonných hmot. Kromě benzínu zlevnily zájezdy, zelenina a ovoce. Zdražilo naopak bydlení. Data v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

V září zlevnily tuzemské a zahraniční zájezdy, ale také po pěti měsících růstu klesly ceny pohonných hmot o 2,6 procenta. Dále klesly ceny zeleniny a ovoce.

Oblečení a obuv v září oproti srpnu podražily vlivem prodeje nových druhů podzimního a zimního oblečení a bot. V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly ceny za vzdělávání, například poplatky v mateřských školách a za výuku cizích jazyků. Vzrostly i ceny ve školních jídelnách a ceny za ubytování na vysokoškolských kolejích. Z potravin zdražily hlavně brambory a pečivo.

Podražilo také bydlení, voda, energie a paliva, v září byly vyšší ceny zemního plynu, elektřiny a tepla.

Klesají ceny věcí do bytu

Snížily se ale ceny bytového vybavení a zařízení do domácnosti. Nižší než loni byly zejména ceny drůbeže, jižního ovoce, čokolády a čokoládových výrobků, kakaa, kávy, čaje. Snížení cen čokolády a čokoládových výrobků, kávy, čaje a některých dalších potravin bylo dáno jejich přeřazením do snížené pětiprocentní sazby DPH. Levnější než loni jsou také automobily, motocykly a jízdní kola.

Proti srpnu se ceny rovněž snížily, a to o 0,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdražení zájezdů přispělo k růstu cen

Ceny v červenci vzrostly meziročně o 2,9 procenta. Zdražily zájezdy, nealkoholické nápoje, pečivo, brambory, ovoce a zelenina. Naopak zlevnilo oblečení a obuv....

Výběr článků

Načítám