Hlavní obsah

Jurečka: Podpora zkrácených úvazků přinesla 22 tisíc pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora zkrácených úvazků přinesla 22 tisíc nových pracovních míst. Slevu na sociálním pojištění přitom na konci loňského roku využívalo 83 341 lidí, což je o třetinu více než na počátku března. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nejčastěji se to podle něj týkalo rodičů malých dětí a lidí v předdůchodovém věku.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Slevu ve výši pěti procentních bodů z pojistného je určena pro skupiny osob, které nemohou pracovat na plný úvazek.

Konkrétně se to týká lidí starších 55 let, rodičů či pěstounů pečujících o děti mladší deseti let, zdravotně postižených, studentů mladších 26 let, mladých do 21 let věku a dlouhodobě nezaměstnaných. V případě mladých lidí je možné úlevu čerpat i na plný úvazek.

Slevy fungují od loňského února. „Cílem je co nejvíce ulehčit přístup na trh práce pro všechny, kteří mohou mít obtíže s nalezením zaměstnání,“ řekl Jurečka „Tito zaměstnanci mohou lépe slaďovat rodinný život s prací,“ dodal.

Pracujícím důchodcům by se mohly snížit odvody, řekl Jurečka

Domácí

Tři čtvrtiny osob, na které firmy slevu uplatňují, podle ministra tvoří ženy, čtvrtinu pak lidé starší šedesáti let. Pokud se k nim připočtou ti nad 55 roků věku, tak jich je téměř 36,5 procenta.

Téměř 39 procent pak tvoří pečující o malé děti. Přes devět procent jsou handicapovaní, více než 12,5 procenta pak mladí zaměstnanci mladší 21 let.

„Dovedu si představit, že bychom tuto slevu na pojistném rozšířili ještě na některé specifické skupiny. Třeba lidi po návratu z výkonu trestu,“ řekl Jurečka s tím, že pro bývalé vězně je těžké najít práci.

A to třeba i u plného úvazku na nějakou dobu. „Pro zaměstnavatele to totiž znamená třeba i poradenství pro ty lidi,“ upřesnil.

Zvažuje se i to, že by se uplatnila u lidí v těsně předdůchodovém věku na plný úvazek.

Celkem loni slevu využilo 25 800 zaměstnavatelů. Úleva činila 876,7 milionu korun.

Průzkum: Na hospodách plánuje šetřit sedm Čechů z deseti

Finance

Výběr článků

Načítám