Hlavní obsah

Jukos: Rusko povolilo krádež pod státním dohledem

NEW YORK

Ruská ropná společnost Jukos obvinila svého domácího konkurenta Rosněfť z nezákonného převzetí společnosti Juganskněftěgaz. Ta byla klíčovou těžební divizí Jukosu, než ji ruské úřady v nucené aukci vydražily, aby alespoň zčásti uspokojily údajné pohledávky za Jukosem.

Foto: Jiří Smutný

Mažoretky se divákům líbily

Článek

Jukos ve sdělení uvedl, že Ruská federace se v jeho kauze dobrovolně vzdala zákonného postupu a dovolila krádež pod státním dohledem. Ruské úřady podle Jukosu ukázaly, že nejsou ochotny uznat právo v Rusku ani v zahraničí, píše se ve zprávě, kterou zveřejnila kancelář agentury Reuters v New Yorku.

Rosněfť je státním podnikem, který se chystá na sloučení s ruským plynárenským monopolem Gazprom. Ten je rovněž v rukou státu a delší dobu se o něm spekuluje jako o firmě, která stála v pozadí podivné aukce Jugansku.

Ruské úřady 19. prosince navzdory zákazu amerického soudu Jugansk prodaly v aukci, jejímž vítězem se stala zcela neznámá společnost Baikal Finance Group. Tu později koupil právě Rosněfť, což potvrdilo předchozí dohady pozorovatelů, že Kreml s Juganskem počítá pro Gazprom.

Jukos se stal podle pozorovatelů obětí kampaně, kterou proti podniku vede Kreml, aby se pomstil bývalému řediteli Michailu Chodorkovskému za jeho politické ambice. Chodorkovskij je od října 2003 ve vazbě a je souzen za daňové úniky a za podvod při privatizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej části Jukosu zůstává stále záhadou

Na světových obchodních trzích panuje rozčarování z nedělní aukce klíčové společnosti ropné firmy Jukos. Za 9,4 miliardy dolarů ji koupila neznámá společnost...

Výběr článků

Načítám