Hlavní obsah

Jukos omezil Číně dodávky ropy, její cena roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská ropná společnost začíná doplácet na své obstavené účty. První zemí, kam Jukos omezil dodávky ropy, je Čína. Firma původně oznámila, že dodávky do této země omezí o dvě třetiny, později řekla, že do Číny dodá 5,5 miliónů tun ropy, což je o milión méně, než se s Čínou dohodla.

Foto: archiv AGEL

Znalosti první pomoci by měly být samozřejmostí pro každého z nás.

Článek

Jukos nemá peníze na to, aby platil náklady spojené s přepravou ani clo. Světové ceny ropy po této informaci začaly po dvou týdnech poklesu opět stoupat.

Jukos má na účtech obstavený majetek, proto vládě dluží na daňových nedoplatcích asi 7 miliard dolarů, což je přibližně 182 miliard korun.

Pozorovatelé tvrdí, že Jukos je obětí kampaně, kterou současný prezident vede proti bývalému majiteli Jukosu Michailu Chodorkovskému, trestá ho tak za jeho politické ambice. Chodorkovskij je od loňského podzimu ve vazbě a je souzen za daňové úniky a podvody. 

Jukos by se rád na nejrychleji rostoucí trh vrátil, jakmile bude moci manipulovat se svými účty. Rusko však už teď přemýšlí, která z jeho mnoha firem Jukos na čínském trhu nahradí. Nejlidnatější země dováží z Ruska 5,25 miliónů tun ropy a požaduje stále větší dodávky.

Po poklesu ceny ropy opět rostou

Poslední dva týdny ceny ropy klesaly. Americká WTI poté, co v polovině srpna dosáhla až na 48 dolarů za barel, klesla pod 45 dolarů, severomořská ropa Brent klesla z 44 dolarů za barel a prodávala se kolem 40 dolarů.

Po informaci z Ruska ale americká ropa opět zdražila na 46,10 dolarů za barel. Kromě problémů kolem Jukosu na tom má podíl i řádění hurikánů Ivan a Jeanne na americkém pobřeží a v karibské oblasti. Zničená infrastruktura, včetně těžebních věží, ohrožuje dodávky ropy z Mexického zálivu.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena ropy je nad 48 dolary za barel

Zdražování ropy v posledních týdnech nebere konce. Její ceny překonávají jeden rekord za druhým. Ve čtvrtek odpoledne americké lehká ropa WTI těsně překonala...

OPEC zvýší těžbu ropy o milión barelů denně

Organizace sdružující země vyvážející ropu (OPEC) se ve středu dohodla, že formálně zvýší množství ropy vytěžené za den o 1 milión barelů na 27 miliónů barelů...

Výběr článků

Načítám