Hlavní obsah

Jen malá útěcha. Lidé na změně růstu cen elektřiny ušetří asi 180 korun ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh Energetického regulačního úřadu k cenám energií po novém roce má být mírnější. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) Českému rozhlasu řekl, že jedna část regulované složky nebude činit 257 korun bez daně za spotřebovanou megawatthodinu, ale jen 207 Kč. Pro domácnosti je to sotva útěcha. Při průměrné spotřebě tři megawatthodin to činí roční rozdíl 180 korun. Měsíčně je to o 15 korun méně.

Foto: Petr Švancara, ČTK
Článek

Úřad podle ministra našel úsporu asi tří miliard korun, což by znamenalo, že regulovaná složka nepodraží v průměru o navržených 71 procent, nýbrž „jenom“ o 68 procent. I nadále půjde o bezprecedentní nárůst.

„Jedná se o tři miliardy korun v cenách pro ČEPS,“ upřesnil Síkela. Podle regulačního úřadu by státní firma ČEPS, která zajišťuje v Česku provoz soustavy pro přenos elektřiny, mohla mít nižší náklady na nákup elektřiny na zajištění rovnováhy v soustavě.

„Je to malá úspora, ale podle očekávání, protože regulátor již avizoval, že větší prostor nemá,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Průměrná domácnost si připlatí 4200 Kč

Z návrhu navýšení regulované části ceny, která letos pro domácnosti tvoří asi čtvrtinu celkové platby za elektřinu, vyplývá, že by lidé platili od ledna za megawatthodinu asi o 1400 korun navíc, tedy při průměrné spotřebě kolem 4200 Kč ročně více. To za předpokladu, že by se jim nezměnila druhá, silová část ceny, kterou stanovují dodavatelé.

Významnou část nárůstu regulované složky má tvořit 600 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu jako poplatek za obnovitelné zdroje. Domácnosti a firmy ho mají od loňského října do konce letošního roku odpuštěny. Dalších takřka 800 korun navíc má jít na platbu za distribuci.

Regulační úřad má své definitivní rozhodnutí o platbách zveřejnit příští čtvrtek.

Vláda uklidňuje, že celková platba lidem vzroste většinou jen o procenta, protože vysoký růst regulované složky oslabí zlevňování silové elektřiny, když největší dodavatel ČEZ se chystá ceny opět snižovat od Nového roku.

To ale platí jen pro jeho zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou, kteří nyní platí cenový strop šest korun s DPH za silovou elektřinu. Další statisíce zákazníků, kteří mají cenu fixovanou nebo si ji u jiného dodavatele vyjednali levněji, si připlatí celou navýšenou částku.

U nejběžnější sazby jim tak platby vzrostou i téměř o pětinu. Ještě hůře na tom budou lidé, kteří si ceny fixovali třeba v roce 2021. Těm totiž naroste platba za regulovanou část ceny a také cena silové elektřiny.

Velmi vysoké napětí, přirážka 206 procent

Pro firmy na hladině vysokého napětí od příštího roku úřad navrhl zvýšení plateb o 113 procent a na velmi vysokém napětí o 206 procent, přičemž drtivá většina nárůstu jde za platbou za obnovitelné zdroje.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že celková cena pro podniky příští rok klesne, ale podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR energeticky náročným firmám platby za elektřinu příští rok stoupnou více než o čtvrtinu.

Chlácholení vlády je mimo. Elektřina výrazně zdraží statisícům rodin

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám