Hlavní obsah

Jen čytři podniky Unipetrolu se vyhnuly ztrátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk a Paramo, dceřiné společnosti Unipetrolu, skončily v pololetí s hrubým ziskem. Další dvě dceřiné firmy, Benzina a Spolana, vykázaly ztrátu. Informoval o tom ve čtvrtek Unipetrol, který za pololetí vykázal ztrátu 2,9 milionu korun. Výsledky jsou zpracovány podle českých účetních standardů a nejsou auditované.

Foto: Lucie Lihmová

hledání v mapě

Článek

Nejziskovější firmou skupiny je Česká rafinérská, která v prvním pololetí vytvořila zisk před zdaněním 372 miliónů korun. Tržby se zvedly na 22,4 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku firma skončila ve ztrátě 754 miliónů korun s tržbami 19,2 miliardy korun.

"Výrazné zlepšení hospodářských výsledků bylo ovlivněno zejména vyšší mezinárodní rafinérskou marží," uvedl mluvčí firmy Tomáš Zikmund. Do hospodaření firmy se promítla především v prvním čtvrtletí. Chemopetrol vykázal v pololetí hrubý zisk 182,9 miliónu korun. Ve srovnání se ztrátou 111,3 miliónu korun za stejné období minulého roku to představuje zlepšení o 294 miliónů.

Celkové tržby se zvedly o 22,3 procenta na téměř 10,3 miliardy korun. "Nárůst tržeb byl ovlivněn zejména vyšší cenovou hladinou petrochemických komodit," uvedl mluvčí. Firma také zahájila provoz nové jednotky na výrobu etylbenzenu s kapacitou až 300 tisíc tun ročně. To by se mělo pozitivně promítnout do hospodaření i v dalších obdobích.

Poslední ziskovou firmou ve skupině Unipetrol je pardubické Paramo, které vytvořilo hrubý zisk 26,9 miliónu korun. Proti stejnému období minulého roku to je pokles o 49,1 miliónu korun. Tržby klesly o pět miliónů na 2,21 miliardy korun.

Spolana i Benzina ve ztrátě

Do ztráty 313,7 miliónu korun se v pololetí propadla neratovická Spolana. "Na negativním výsledku hospodaření se odrazil zejména propad tržeb proti plánu," řekl Zikmund. Spolana prodala zboží a služby za 2,7 miliardy korun, což je zhruba stejně jako v loňském 1. pololetí.

Benzina, největší provozovatel čerpacích stanic v České republice, skončila v pololetí ve ztrátě 120 miliónů korun. K negativnímu výsledku podle Zikmunda přispěl pokles obchodních marží firmy. Tržby se meziročně zvedly o 15 procent na zhruba sedm miliard korun. Růstu tržeb pomohl vyšší podíl velkoobchodních prodejů pohonných látek do různých odvětví.

Mateřská a.s. Unipetrol zakončila pololetí se ztrátou 2,9 miliónu korun při tržbách 84 miliónů korun. Meziročně tržby klesly o čtyři milióny, ztráta se prohloubila o 1,7 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám