Hlavní obsah

Je to celé komplot? Řecko sedí na obrovských zásobách surovin

Novinky, fia
Paříž/Atény

Proč se některé státy tváří, že chtějí pomoci Řecku, ale ve skutečnosti to vypadá, že se tuto zemi snaží dostat na kolena a ovládnout ji? Odpověď může nabídnout zpráva Organizace spojených národů zveřejněná francouzským listem Le Figaro. Ta konstatuje zásadní věc: Řecko má pod sebou obrovské zásoby vzácných surovin.

Foto: Profimedia.cz

Článek

OSN ve zprávě tvrdí, že Řecko disponuje významným množstvím důležitých minerálů.

"Podle průzkumů a vrtů v několika oblastech Řecka spočívá země na podloží s desítkami extrémně vzácných minerálů, které mohou najít využití v průmyslu, leteckém inženýrství atd. To vše v obrovském množství," stojí ve zprávě.

Ta zároveň připomíná, že Řecko je jedinečným zdrojem huntitu na světě. Tento minerál se používá v průmyslu především v kombinaci s hydromagnezitem jako protipožární prvek. Teplo uvolňované plameny působí na huntit, který se začne rozkládat a při tom uvolňovat oxid uhličitý přímo do ohně. Díky tomu se oheň nešíří tak rychle.

Komentátor Le Figaro to označuje za řecké "eso v rukávu". Helénská republika by podle něj měla pořádně využít zásoby huntitu, hnědého uhlí a dalších surovin, aby se dostala z finanční krize. Francouzský list zároveň přidává poznatek, že významné světové zásoby vzácných surovin, které Řecko skrývá, jsou klíčovým faktorem pro globální závody mezi mocnými státy, jež chtějí toto přírodní bohatství urvat pro sebe.

OSN přitom také zdůrazňuje, že Řecko má pod sebou další lukrativní suroviny, k jejichž zásobám se nikdy nedostalo a nezpeněžilo je. Konkrétně jde o jíl, vápenec, břidlici nebo sádrovec.

Reklama

Výběr článků

Načítám