Hlavní obsah

Jarní mrazy připraví ovocnáře o 350 miliónů

– Holovousy

Letošní úroda ovoce by měla proti průměru minulých pěti let klesnout o 22 procent na 112 786 tun. Z toho by mělo být 92 005 tun jablek, vyplývá z odhadu sklizně k 15. červnu. Důvodem nízké sklizně jsou dubnové a květnové mrazy. Nižší sklizeň bude proti pětiletému průměru znamenat výpadek ve výnosech ovocnářů asi 350 miliónů korun. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Foto: Svaz vinařů ČR

Zmrzlé vinohrady

Článek

V meziročním srovnání by měla být letošní sklizeň o 11 procent vyšší, ale oba roky se nedají zcela srovnávat. Loňský rok byl výjimečný tím, že sklizeň byla nejnižší za několik desítek let.

Další ztráty, řádově v desítkách milionů korun, lze podle Ludvíka očekávat u pěstitelů jahod a také ze snížené kvality ovoce. Některé ovoce totiž bude možné použít jen na zpracování za výrazně nižší cenu.

V době mrazu byly všechny ovocné druhy již odkvetlé, a tedy i velmi citlivé na poškození. Zásadním problémem bylo i to, že v řadě případů šlo charakterem o zimní mráz, nikoliv jen o přízemní, který bývá v polovině května častějším jevem, ale nezpůsobuje tak závažné škody, uvedl Ludvík.

Zatímco v Čechách převažuje spíše lokální poškození, Morava byla mrazy poškozena téměř celá a na řadě míst je zničena úroda až ze 100 procent. Na Moravě proto ovocnáři očekávají například sklizeň jablek proti pětiletému průměru o 52 procent nižší. Rovněž sklizeň broskví a meruněk bude v souhrnu jen ve výši 2270 tun, což bude nejméně za několik desítek let.

Reklama

Výběr článků

Načítám