Hlavní obsah

Japonsko zaznamenalo rekordní obchodní deficit, dovoz předčil vývoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Loňská jaderná katastrofa elektrárny Fukušima měla podstatný vliv na rekordní obchodní deficit Japonsko za uplynulý fiskální rok, který skončil v březnu. Deficit vystoupal na 4,41 biliónu jenů (asi 1,03 biliónu korun), jak ukázala předběžná data japonského ministerstva financí. Ostrovní země totiž musela dovážet kvůli jaderné havárii nebývalé množství drahé ropy a plynu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek hořící elektrárny Fukušima po vlně tsunami

Článek

Japonsko přitom mělo na obchodním účtu desítky let přebytky.

Po havárii, která se loni v březnu po ničivém zemětřesení a následné vlně tsunami stala v jaderné elektrárně Fukušima, má Japonsko v provozu pouze jeden z celkových 54 reaktorů. Tokio se při výrobě elektřiny proto muselo začít spoléhat na elektrárny, které spalují ropu a plyn.

Vláda v Tokiu chce část reaktorů uvést znovu do provozu, začala proto s rozsáhlými bezpečnostními testy jaderných elektráren. Zástupci regionů jsou ale mnohem opatrnější a zatím se zdráhají opětovné spuštění reaktorů povolit.

Zemětřesení a tsunami loni uškodily i průmyslu, a to nejen na severovýchodě Japonska, kde Fukušima leží. Dopady pocítily i firmy, které mají v této oblasti dodavatele. Vývoz z Japonska se proto za celý fiskální rok snížil o 3,7 procenta, zatímco dovoz o 11,6 procenta vzrostl.

Reklama

Výběr článků

Načítám