Hlavní obsah

Ivan Bednárik končí ve vedení Českých drah

Generální ředitel Českých drah (ČD) Ivan Bednárik rezignoval na svou funkci. Národního železničního dopravce dočasně povede dosavadní náměstek firmy Michal Kraus. Skončili také další dva členové představenstva Václav Nebeský a Petr Pavelec. ČD to uvedly v úterní tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik na svou funkci rezignoval

Článek

Bednárik, který do čela ČD usedl v prosinci 2020, se rozhodl z pozice odstoupit k 28. únoru. Ve společnosti působil sedm a půl let. Dříve vedl divizi nákladní dopravy ČD Cargo.

„V celé své dosavadní kariéře jsem vždy vystupoval profesionálně a respektoval akcionáře i kolegyně a kolegy. Každý manažer zná své povinnosti a práva. A dnes jsem se rozhodl využít právo rezignovat. Důvody, které mě k tomu vedly, jsem podrobně vysvětlil dozorčí radě, ta rezignaci přijala. Jakékoliv další spekulace o mém odchodu poškozují České dráhy, jejichž zájmy vždy byly a jsou mojí prioritou,“ řekl Bednárik.

Zámečník, Šlegr, Minka. Dozorčí rada Českých drah má tři nové členy

Ekonomika

Kromě Bednárika rezignovali také dva místopředsedové představenstva ČD Václav Nebeský a Petr Pavelec. Novou členkou představenstva byla naopak jmenována Blanka Havelková, dosavadní předsedkyně představenstva dceřiné společnosti DVI.

Dočasným řízením společnosti dozorčí rada pověřila nově zvoleného místopředsedu představenstva Michala Krause. V nadcházejících dnech pak vypíše výběrové řízení na nového ředitele.

„Z výběrového řízení musí vzejít silný manažer, který stabilizuje hospodaření Českých drah. Zároveň bude jeho úkolem vypořádat se s majetkovými vztahy, nastavit efektivnější strukturu řízení celé skupiny ČD. Zvýšit se má také kvalita poskytovaných služeb národního dopravce. Cestující musí vidět nové a čisté vlaky,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka, jenž Bednárikovi poděkoval za jeho práci při postupné obnově vozidlového parku.

Dozorčí rada si v úterý zároveň zvolila nového předsedu. Stal se jím ekonom Miroslav Zámečník. Před ním radu vedl Pavel Kysilka, který v prosinci rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám