Hlavní obsah

Investoři vyspávají změny počasí

Právo, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změny počasí zřejmě nutí investory dávat si pozor na prudké pohyby, aby se jim změnou tlaku nezatočila hlava. Proto nechávají pražskou burzu ve velkém klidu, jen u Zentivy se vybírali zisky a Erste zajímavě rostla.

Foto: Jiří Smutný

Medvídě je pro návštěvníky velkou atrakcí

Článek

Zentiva ztrácela odpoledne ke dvěma procentům. Jde však o typické vybírání zisků, k pesimismu na tomto titulu zřejmě není důvod.

Nejvýrazněji naopak rostla Erste, která se již kolem poledne dostala nad 1000 korun. Ani v tomto případě však nejde o žádný náznak nového trendu na pražském parketu, neboť Erste jen kopíruje vývoj na mateřské vídeňské burze.

V klidu ve středu zůstal ČEZ, který vůbec nereagoval na konsolidované výsledky. Nepřinesly totiž žádné překvapení.

Burzovní komora včera rozhodla o vyřazení Madety ze svého trhu. Madeta odejde z vedlejšího trhu k 15. září z důvodu zrušení registrace cenného papíru valnou hromadou emitenta.

Komora naopak zrušila své předchozí rozhodnutí z 30. srpna o vyřazení akcií Tepláren Brno. "Akcie tak zůstávají kótovanými cennými papíry na oficiálním trhu burzy. Důvodem tohoto rozhodnutí je zrušení procesu splynutí akcie společnosti Teplárny Brno, a.s., se společnostmi MVV Energie CZ s.r.o., Městské inženýrské sítě Studénka a.s. a Opatherm a.s.," uvedla burza.

I v zahraničí se obchodovalo v klidu. Americké akciové trhy otevřely smíšeně. Trh nyní neovlivňuje ani cena ropy, ani makroekonomika, ale jen firemní výsledky.

V Evropě jsou nyní hitem farmaceutické akcie. "Analytici se shodují, že investoři se uchylují k titulům méně závislým na ekonomickém růstu." napsal Ondřej Stehlík z Patria Direct. Dobře se daří i maloobchodu, posiloval Carrefour. Drží se i pojišťovnictví.

"Na druhé straně žebříčku se nacházejí suroviny. Tomuto odvětví bylo sníženo doporučení ze strany Citigroup a banka navíc vyřadila dvě největší světové těžařské firmy ze svého seznamu preferovaných akcií. Světová jednička BHP Billiton na to doplácí poklesem akcií o 2 procenta na 516,75 pencí a Rio Tinto, světová trojka co do velikosti, ztrácí 1,7 %. Anglo American Plc. následuje své kolegy, když jeho akcie klesají až na 1228 pencí za kus," napsal včera Stehlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám