Hlavní obsah

Investice do zlata Čechy láká, ale padělek nepoznáte

Právo, Tomáš Volf

Silná poptávka po zlatě vyhnala jeho cenu na rekord. Tento týden poprvé v historii překročila hranici 2000 dolarů (zhruba 44 400 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Včera pak vystoupila až nad 2060 USD za unci. Více než dvojnásobný zájem o koupi zlata projevují podle obchodníků i Češi. Lidé by si ale měli dát pozor, kde a za jakou cenu zlato pořídit, protože mohou narazit na podvodníky.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle analytiků v kratším horizontu může přijít korekce, tedy pokles, do budoucna ale počítají s dalším zhodnocováním vzácného kovu.

„Nelze vyloučit další růst ceny zlata až na 2500 dolarů za unci. Žlutý kov v posledních týdnech s ojedinělou intenzitou nakupují zpravidla velmi dobře informovaní bohatí jednotlivci a zámožné rodiny z celého světa v obavě z padajícího dolaru a možné globálně významné bezpečnostní konfrontace, například USA a Číny,“ řekl Právu ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Zlato je nominálně nejdražší v historii

Ekonomika

Stát investiční zlato nekontroluje

Vedle investorů profesionálů nebo firem zlato láká i stále víc Čechů, kteří v něm vidí šanci na zhodnocení části svých úspor.

Zájem potvrzují tuzemští obchodníci s drahými kovy. „Společnost Zlaťáky.cz eviduje v posledních měsících zvýšenou poptávku po investičním zlatě, což je logické vyústění plynoucí z celosvětových událostí v posledních dnech či měsících, které zapříčinily prolomení ‚magické‘ úrovně 2000 USD za trojskou unci,“ řekl Právu šéf společnosti Lukáš Jankovský. Za poslední měsíc zaznamenali víc než dvojnásobný nárůst a odhadují, že v následujícím měsíci bude ještě větší.

Cena zlata překonala rekord

Ekonomika

Podle dalšího z prodejců Golden Gate začali lidé více kupovat fyzické zlato a stříbro od letošního března, za období posledních měsíců jde o meziroční nárůst na troj- až čtyřnásobek.

Určitou výhodou při pořízení investičního zlata je to, že je podle evropské legislativy osvobozené od DPH, zatímco třeba zlaté šperky nebo medaile už podléhají sazbě 21 procent.

Pořízení zlata ale není bez rizika. Aktuálně policie v Brně řeší případ, kdy zaměstnanci nejmenované firmy falšovali zlato přimícháváním stříbra.

Zaměstnancům hrozí u soudu v krajním případě až osm let vězení. Jak časté jsou takové podvody, české orgány netuší. Problematiku totiž nekontroluje ani Česká obchodní inspekce, ani puncovní úřad, ani jiná státní instituce.

Kdosi nechal ve vlaku zlaté cihly za miliony. Švýcarské úřady hledají majitele

Koktejl

„Puncovní úřad vykonává dohled nad trhem výrobků z drahých kovů. Tzv. investiční zlato nebo investiční slitky však mezi výrobky z drahých kovů dle puncovního zákona nespadají. Z uvedeného důvodu proto také jejich výrobu a prodej puncovní úřad nedozoruje,“ řekl Právu Roman Kopečný, ředitel odboru puncovní kontroly.

Obecně by zákazníkům poradil zlato nakupovat u renomovaných dodavatelů. Lidé si mohou v laboratoři puncovního úřadu za poplatek ověřit pravost zlata, ovšem přitom se slitek vyjme z obalu, přetaví, poté již nejde o investiční zlato a není osvobozené od DPH. Kopečný z pohledu odborníka polemizuje s vyjádřením obchodníků, podle kterých jde pravost zlata poznat podle váhy a rozměrů.

Investovat lze i do automobilů, cena veteránů v čase roste

Finance

„Třeba kov wolfram má podobnou hustotu jako zlato, člověk nemá šanci padělek poznat,“ dodal.

Obchodníci nicméně ujišťují, že nejmenší slitky se nevyplatí padělat. Je to jako např. u bankovek, padělají se jen od určité nominální hodnoty. Policie dříve informovala o prodeji falšovaného zlata v zastavárnách, kterým se ale nejspíš zájemce o seriózní investici vyhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám