Hlavní obsah

Internetoví prodejci textilu porušují zákon, zjistil časopis

Praha

Valná část prodejců textilu na internetu podle časopisu dTest porušuje zákon. Pouze tři z padesáti prodejců splňují zákonné požadavky na označování zboží a správnost informací, ukázal průzkum. Častým prohřeškem internetových prodejců je používání zkratek či jen obchodních názvů textilních vláken.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Právní předpisy stanovují, jak označovat materiálové složení textilního zboží a informovat o jeho údržbě. S tím souvisí mimo jiné i používání schválených názvů vláken, ty však nezní příliš atraktivně, a tak je prodejci nahrazují obchodními názvy,“ sdělil právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička.

Pokud spolu s komerčním označením není současně použit i předepsaný název, jedná se o chybu, které se dopouští nejen prodejci, ale i sami výrobci a jejich zástupci, dodal.

Spotřebitelé, kteří si chtějí koupit oblečení na internetu, mají také často obavy, že jim nebude vyhovovat velikost. Textilní zkušební ústav při průzkumu odhalil, že jen u tří obchodů z deseti odpovídají informace o velikosti normám. U 30 procent obchodů neodpovídají rozsahy velikostí platným normám a 40 procent obchodů rozsah velikostí vůbec neuvádí.

Zboží je sice možné vrátit, ale čas a náklady s tím spojené podle Borovičky často odrazují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám