Hlavní obsah

Internet v Česku přináší ekonomice 350 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Internet přináší tuzemskému hospodářství zhruba 350 miliard ročně. Ekonomika na počítačových sítích totiž vytváří 2,7 až 3,2 procenta českého HDP. Internet se ale promítá i v dalších odvětvích v odhadované výši až 9,5 procenta HDP. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti EEIP zpracované pro Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR).

Foto: Profimedia.cz

Internet v práci používá podle studie 34 procent zaměstnanců.

Článek

„Studie jasně ukazuje, že internet je příležitost pro všechny a že českému hospodářství přináší mnoho pozitivních efektů. Věříme, že zjištěná fakta probudí v zástupcích státu větší chuť zaměřit se na další rozvoj této klíčové a perspektivní oblasti ekonomiky,“ uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič.

V České republice vzrostl poměr obratu podniků v sektoru elektronického podnikání na celkovém obratu firem z šesti procent v roce 2004 na 24 procent přede dvěma lety, zatímco v EU za stejné období vzrostl z devíti na 15 procent.

Odborníci na informační technologie (IT) tvořili v roce 2011 podíl přibližně 2,5 procenta na celkové zaměstnanosti, přičemž největší část představovali technici provozu a uživatelské podpory (57,1 procenta) následováni analytiky a vývojáři softwaru a počítačových aplikací (34,2 procenta).

Multiplikačním efektem v dalších odvětvích vytvořila internetová ekonomika 316 500 pracovních míst a na celkové zaměstnanosti v ČR se podílí 6,3 procenta. Internet v práci používá 34 procent zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám