Hlavní obsah

Inspekce varuje před svítícími marťaprsty

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala varování před svítící hračkou marťaprsty, která je součástí balení potravinového doplňku Marťánci s prebiotiky. Tato hračka představuje pro děti riziko v souvislosti se spolknutím či vdechnutím malých součástí nebo poraněním jejich úlomky, uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: ČOI

Svítící hračka marťaprsty

Článek

„Knoflíkové baterie nesmějí u hraček být přístupné bez použití nástroje, což v tomto případě výrobce nedodržel. Stáhnout převlečený kroužek a otevřít pak dvoudílnou schránku s bateriemi je i pro malé dítě velmi snadné. Kromě toho výrobek neobstál ve zkoušce mechanické pevnosti,“ sdělil Vladimír Velčovský, ústřední ředitel ČOI.

V důsledku spolknutí či vdechnutí knoflíkového bateriového článku hrozí riziko zablokování dýchacích cest, případně poranění dýchacího či zažívacího ústrojí.

„Z minulosti jsou známy dva případy, kdy dítě snadno během okamžiku rozebralo předmětnou hračku a v jednom případě dítě snadno přístupné knoflíkové články spolklo,“ informoval Gaidoš.

Na základě opatření ČOI byla hračka stažena distributory z trhu a následně nahlášena do databáze nebezpečných výrobků Evropské unie Rapex.

Reklama

Výběr článků

Načítám