Hlavní obsah

Inspekce odhalila ošizené doplňky stravy

Novinky, tov

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opakovaně zjišťuje závažné formy falšování doplňků stravy. Aktuálně zjistila tři doplňky, v jednom z nich bylo účinné látky až osmkrát méně, než se slibuje na obalu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výrobce se tak dopouští prohřešku klamání spotřebitele.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Článek

Prvním z doplňků je Green Coffee Bean, tedy zelená káva v balení po 30 tabletách s datem trvanlivosti do října příštího roku. "Inspekce odebrala závadnou šarži prostřednictvím portálu Slevomat.cz. Výrobce je z Číny a do Česka produkt dováží opavská GMR Technology," sdělil Kopřiva. Na obale se uvádí, že v jedné kapsli je 400 miligramů přírodního kofeinu, SZPI však zjistila, že je v ní nejvíce 46 miligramů.

V Plzni v Sousedské ulici inspektoři odebrali vzorek 3 in 1 joint Complexu v balení po 120 tabletách. Jde o preparát, který má pomáhat kloubům, vazům a šlachám, jednou z podpůrných látek je chrondroitin sulfát. V jedné tabletě jej má být 150 miligramů, v laboratoři se ukázalo, že to byla zhruba polovina.

Ke kloubní výživě je určený také Glukosamin chrondroitin, taktéž odebraný v Plzni. V jedné tobolce jsou dvě účinné látky, jejichž množství neodpovídalo údajům na obale. Glukosamin sulfátu bylo místo 600 miligramů 429 a chrondroitin sulfátu místo 150 miligramů 130. Výrobcem je jako u předchozího výrobku firma MEGA - PRO.

Inspekce nařídila neprodleně stáhnout předmětné šarže doplňků stravy z tržní sítě a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

Kontrola medu v obchodech: Katastrofa

Při kontrole medu v maloobchodní síti neuspělo v testech Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) 60 procent vzorků, zatímco loni nevyhověla polovina....

Výběr článků

Načítám