Hlavní obsah

Inspekce kvůli myším uzavřela Kaufland ve Veselí nad Moravou

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili ve středu při kontrole prodejny Kaufland ve Veselí nad Moravou stopy po přítomnosti škůdců. Z toho důvodu inspekce uložila zákaz užívání těchto prostor, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Nepořádek objevený inspektory SZPI

Článek

Jedná se o druhou prodejnu v tomto týdnu a letos celkově desátou, kterou SZPI uzavřela z uvedených důvodů. Hlodavci a další škůdci totiž mohou být zdrojem nákazy řady závažných onemocnění.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Na prodejní ploše i v zázemí Kauflandu inspektoři zaznamenali několik ložisek stop přítomnosti škůdců, jednalo se zejména o výskyt myších exkrementů a požer potravin na regálech.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

„V krabici s oleji na prodejní ploše se nacházel uhynulý hlodavec a návnady prodejce umístil přímo do regálu s potravinami, přičemž taková praxe je nepřípustná,“ sdělil Kopřiva.

Inspekce zákaz užívání prostor uvolní, až budou odstraněny veškeré zjištěné prohřešky. „Kromě důkladné deratizace SZPI obchodníkovi nařídila likvidaci všech potravin poškozených přítomností hlodavců a dále nařídila zabezpečení všech prostor, kudy mohli škůdci vnikat do prodejny i zázemí,“ doplnil Kopřiva.

Inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce.

Deratizační práce v pravidelných odstupech

Obchodní řetězec Kaufland informoval, že prodejna ve Veselí nad Moravou je pouze rok a půl stará a pravidelně čištěná. „Z preventivních důvodů se deratizační práce provádějí na všech našich prodejnách v pravidelných časových odstupech a to dle platných legislativních norem. Vše je řádně zaprotokolováno,“ uvedl řetězec.

„Monitorovací staničky jsou standardním preventivním nástrojem a jsou na prodejně umístěny specializovanou firmou, nikoliv zaměstnanci,“ doplnil Kaufland s tím, že dělá vše proto, aby prodejna mohla být co nejdříve otevřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám